Jeremić formira stranku: Da pomirim "prvu" i "drugu" Srbiju

Vesti 01. jun 201709:24 > 09:30
N1

Prethodna dva meseca proveo sam u analizama i savetovanju sa ljudima do čijeg mišljenja držim oko toga šta je najbolji put za nastavak političke borbe. Zaključak je da nema boljeg načina od kreiranja nove političke organizacije, koja će zastupati određene vrednosti i predstavljati kredibilnu alternativu režimu, kaže Vuk Jeremić za Nedeljnik.

„Nameravam da se u potpunosti posvetim stvaranju takve organizacije, ali nisam opsednut potrebom da nužno budem na njenom čelu“, poručio je on.

U intervjuu za Nedeljnik Jeremić najavljuje formiranje nove političke organizacije, koja će, kako kaže, „pokušati da pomiri Prvu i Drugu Srbiju“. On nije krio da je razočaran rezultatima predsedničkih izbora, pošto je sa 20 odsto podrške na početku trke, završio na nešto manje od šest.

Veruje da je Srbiji potrebna nova snaga na političkom centru, koja će biti otvorena za sve one koji smatraju da su nam neophodne korenite promene, kao i novi sveobuhvatni nacionalni program.

„Nema uspešnog društva bez slobodnog i emancipovanog građanina, ali ni bez svesti o zajedničkom imenitelju i sudbini. Niti se nacionalni ciljevi mogu ostvarivati na štetu slobode i dostojanstva pojedinca, niti pojedinac može iskoristiti sve svoje potencijale izvan kolektivnog okvira koji predstavljaju narod i država. Smatram da svest o kontinuitetu sa precima i potomcima pojedincu treba da pruži dodatni motiv da se ostvaruje i da napreduje, a ne da mu predstavlja teret. Zato će naša opcija na političkom centru biti i slobodarska, i demokratska, i nacionalna, otvorena za sve koji dele ove vrednosti“, najavio je Jeremić.

Upitan koga sve vidi u tom širokom frontu, te da li će se bazirati na nezadovoljne u DS-u ili možda u SPS-u, Jeremić kaže da će nastojati da u toj organizaciji bude što više novih ljudi, koji se do sada nisu politički angažovali.