Prvi "bolonjci" ne treba da brinu, samo neka podnesu molbu

Vesti 25. sep 201417:37 > 17:45
Freeimages/ywel

Studenti koji su fakultete upisali 2006. godine moći će da nastave školovanje. Dovoljno je da podnesu molbu, kažu u Ministarstvu prosvete.

Prvoj generaciji „bolonjaca“, studentima koji su upisali fakultet 2006. ostalo je još nekoliko dana da završe studije, inače gube status studenta, međutim, Ministarstvo prosvete ali i studentski predstavnici ističu da nema razloga za paniku i da ima načina da im se pomogne.

Prema procenama, u Srbiji je oko 2.000 studenata koji moraju do 1. oktobra da završe studije, a student prorektor Univerziteta u Beogradu Miloš Obradović rekao je da su fakulteti spremni da im izađu u susret i da je samo potrebno da napišu molbu visokoškolskoj ustanovi.

„Treba samo da se pozovu na član Zakona o visokom obrazovanju u kome stoji da se studentu na lični zahtev može produžiti rok za završetak studija, u skladu sa opštim aktom visokoškolske ustanove“, rekao je Obradović Tanjugu.

On je naveo da je i Senat UB u još martu promenio svoj Statut, kako bi omogućio ovim studentima da obnove godinu, bez obzira koliko im bodova nedostaje.

Posebni savetnik u Ministarstvu prosvete Milovan Šuvakov potvrdio je Tanjugu da nema razloga za paniku i da studenti mogu da iskoriste zakonsko rešenje.