Todorović: Oduzimanjem mejla i Tviter naloga povređena prava

Vesti 06. jun 201717:59 > 18:17
N1

U slučaju oduzimanja mejla i naloga na Tviteru Draganu Muraru zbog poruka u kojima je navodno pozivao na nasilje, njemu su povređena ustavna prava jer nije bilo odluke suda za takav postupak, ali imajući u vidu sadržaj njegpovih poruka, država je imala mogućnost da pokrene postupak, ocenila je Kristina Todorović iz JUKOMA.

Draganu Muraru iz Obrenovca policija je, na osnovu člana 147. Zakonika o krivičnom postupku, privremeno oduzela mobilni telefon i karticu, ali i nalog na društvenoj mreži Tviter, kao i gmail nalog, jer je na dan inaugruacije novog predsednika pretio da će se fizički obračunati s članovima SNS-a.

Miroljub Radojković, profesor Komunikologije na Fakultetu političkih nauka, rekao je da su tvitovi u pitaju bili „dosta grub tekst“ i da  ima osnova da se “izvede pitanje odogovrnosti” u pomenutom slučaju, i složio se sa sagovornicom da je važno sprovesti odgovarajuću proceduru.

Kristina Todorović iz JUKOMA ocenila je u Danu uživo da su Muraru povređena ustavna prava načinom na koji je postupljeno jer se prema zakonu tajnost „privatnih pošiljki“ može da se ograniči samo na odluku suda koje nije bilo.

Ona je ipak ocenila da je, s obzirom sa sadržinu poruka koje je na Tviteru uputio Murar, država imala mogućnost da reaguje. “Imajući u vidu sadržaj, država je imala mogućnost da pokrene postupak, ali mora da ga sprovede u skladu sa zakonskim propisima”, dodala je Todorović.

Miroljub Radojković rekao je da su poruke koje je Murar uputio na Tviteru „dosta grub tekst”. On je ocenio da ono što nije dozvoljeno u javnosti kad ste van digitalnog prostora, ne bi trebalo da bude dozvoljeno ni u virtuelnoj javnosti.

 Todorović je rekla da prema njenim saznanjima nema naredbe suda o sprovođenju istrage, osnosno formalnog inicijatora postupka, a ovakva radnja se može sprovesti samo na odluku suda, tako da se postupak tužilaštva mora tumačijti kao povreda privatnosti Murara.

“Naš Ustav predviđa da se ovakva radnja može sprovesti samo na odluku suda i to je svakako provreda prava na privatnost. Ustav predviđa da se ljudska prava mogu ograničiti, ali samo ako je to krajnje neophodno da se postigne svrha kojoj se težilo, a sudovi posebno moraju da vode računa o obimu ograničavanja ljudskog prava”, dodala je.

Radojković je dodao i da je prema Evropskoj povelji o ljudskim pravima moguće ograničiti prava zakonom, ali zbog govora mržnje, rasne etničke propagande, sprečavanja nasilja, a ovo “jeste bio poziv na nasilje”.

„Ne toleriše se i kažnjivo je vanzakonskim putevima težiti promeni vlasti, ovo je primer gde se preti time ili se to nagovaštava, predviđa. Biće zanimljiv slučaj, možda će i uspostaviti predsedan“, kazao je on.

Todorović je rekla i da je potrebno uskladiti zakone sa napretkom tehnologije. „Treba malo da ažuriramo zakone, kako se sajber prostor menja, i uskladimo sa savremenim tekovinama, menja se i pojam novinar, uskladjuje se svako lice koje publikuje informacije onlajn”, rekla je ona.