Nuklearni fizičar razrešen, postavljena Maja Gojković

Vesti 09. jun 201718:31 > 19:40
Tanjug/Zoran Žestić

Odluka o postavljanju Maje Gojković na mesto predsednice Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije doneta je na poslednjoj sednici vlade kojom je predsedavao bivši premijer Aleksandar Vučić. Dva prethodnika Maje Gojković bila su nuklearni fizičari... Zašto je sada na to mesto sela jedna pravnica?

Maja Gojković ubuduće će, osim o redu u parlamentu, brinuti i o nuklearnoj sigurnosti Srbije. Odlukom Vlade Srbije s mesta predsednika Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja razrešen je nuklearni fizičar dr Vladimir Udovičić, čije reference, između ostalog, zvuče ovako: diplomirao, magistrirao i doktorirao na Fizičkom fakultetu, na temi „Prinosi nuklearnih reakcija lakih jona u plazmi impulsnih električnih pražnjenja“, naučni saradnik Instituta za fiziku, sa više od 100 objavljenih naučnih radova.

Na mesto predsednika UO Agencije Udovičić je postavljen u maju 2013, što znači da mu petogodišnji mandat još nije istekao.

N1: Zbog čega ste pre vremena razrešeni s ove funkcije?

Dr Vladimir Udovičić: Pa… ja sam i dalje ostao u tom timu, ja sam isto član UO, samo je došlo do promene na mestu predsednika.

N1: A jesu Vama dali obrazloženje zašto ste razrešeni?

Dr Vladimir Udovičić: Mi smo obavili neke… da kažemo… dogovore i odluka je bila… da se taj tim formira.

Pre Udovičića, Upravnim odborom Agencije upravljao je profesor doktor Ištvan Bikit, i to kao prvi predsednik tog odbora.

„Ja sam živeo u zabludi da ako tamo dovedem sve stručnjake i doktore nauke, da će to sve jako lepo da funkcioniše. Međutim, pokazalo se da bez jake političke podrške to jako teško ide. To je period u kom sam naučio da stručnjaci nisu dovoljni da jedna institucija dobro funkcioniše“, rekao je za N1 Ištvan Bikit, profesor nuklearne fizike.

Reference ovog stručnjaka glase ovako: doktorirao na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF), predaje nuklearnu fiziku, bavi se naučnim istraživanjima nuklearne strukture i retkih nuklearnih procesa, razvojem i primenama nuklearne spektroskopije i radioekologijom. Objavio je više od 300 naučnih radova, bio je direktor Instituta za fiziku, prodekan i dekan PMF-a u Novom Sadu.

A ovako izgledaju reference nove predsednice UO Agencije. Maja Gojković: diplomirala na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, karijeru advokata započela u kancelariji svog oca, poseduje bogato parlamentarno iskustvo u svim sazivima državnog parlamenta od 1992. godine. Bila je prva žena gradonačelnik u istoriji Novog Sada, a sada je predsednica Skupštine Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke.

Novu javnu funkciju, drugu po redu, Maja Gojković može da obavlja samo uz saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije koju je tražila 5. juna. Očito bez, po zakonu neophodnog, odobrenja administrativnog odbora, koji je pozitivno mišljenje dao tri dana kasnije. To, kažu u Transparentnosti Srbija, govori da je odluka verovatno doneta u žurbi, dok još staroj Vladi mandat nije istekao.

„Ono što prvo pada na pamet, imajući u vidu loša iskustva iz prošlosti, jeste da je to neka vrsta finansisjke nagrade, čemu se često pribegava zato što su plate nosilaca visokih državnih funkcija držane na demagoški niskom nivou“, objašnjava novonastalu situaciju Nemanja Nenadić iz Transparentnost Srbija.

Paradoksalno, odlukom glavnog odbora SNS-a iz 2014. godine doneta je odluka da funkcioneri te stranke ne mogu da imaju više od jedne plaćene funkcije. U suprotnom, biće isključeni iz stranke.