NPSS: Sve više dilera droge među osnovcima

Vesti 13. jun 201719:12 > 19:13
N1

Nezavisni policijski sindikat Srbije (NPSS) upozorio je da video nadzor u školama nije dovoljan da bi se rešio problem porasta broja osnovaca koji po školama diluju drogu.

„Efekti video nadzora su očigledni, nesumnjivo je primetan porast broja maloletnih dilera. Jasno je da kamera ne može da zameni policajca. I brojni direktori škola slažu se s nama da im je školski policajac neophodan, pa čak i onaj koji pokriva dve škole istovremeno. Još jednom apelujemo na sve institucije da se ovim problemom ozbiljno i hitno pozabave“, navodi se u saopštenju predsednika NPSS Miloša Jelenkovića.

Sindikat dodaje da je krajem prošle godine u više navrata skretao pažnju javnosti na potrebu uvođenja i povećanja broja školskih policajaca, i da su od nadležnih dobili potvrde da taj projekat neće biti ukinut, ali da će u škole biti uveden video nadzor. Nedavno je, kako sindikat podseća, beogradska policija privela dvojicu maloletnih dilera sa 50 paketića heroina i to u trenutku prodaje.

„Ovakva situacija postaje alarmantna i njom mora da se pozabavi celo društvo. Krajem prošle godine školski policajac je napadnut kada je pokušao da spreči dilere da u dvorištu škole prodaju narkotike, a pre dve godine maloletni diler je policajcu slomio ruku kada je uhvaćen u preprodaji droge u škole“, naveli su iz tog sindikata.

Nezavisni policijski sindikat Srbije navodi da uvođenje video nadzora neće moći da zaštiti decu od iskusnih dilera.