Analitičari: Vučić preuzeo rizik izborom Ane Brnabić

Vesti 16. jun 201710:00 > 10:01
N1

Analitičari Dejan Vuk Stanković i Boban Stojanović slažu se da je predsednik Aleksandar Vučić preuzeo rizik izborom Ane Brnabić za mandatara za sastav vlade. Dok Stojanović rizik vidi u tome što bi Brnabić mogla lako da napusti vladu, Vuk Stanković kaže da je predsednik preuzeo rizik jer se ličnost mandatara ne slaže sa stavovima birača SNS.

Dejan Vuk Stanković kaže da su očekivanja javnosti od Ane Brnabić umerena jer ona nije strogo gledano politička ličnost. Kada je u pitanju politika koju će Brnabić kao premijer voditi, Vuk Stanković isiče da će to biti kontinuitet u ekonomskoj politici i evropskim integracijama.

Boban Stojanović veruje da je pozicija Ane Brnabić kratkotrajna i da će ona nastaviti da se bavi poslom koji je i do sada radila kao ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a da će premijer biti samo na papiru.

„Ne vidim mogućnost da ima politički uticaj na druge ministre, posebno na one koji dolaze iz političkih stranaka“, istakao je Stojanović.

On dodaje da Vučić na mesto premijera nije želeo da postavi političku ličnost koja bi mogla da ugrozi njegov položaj, a da je Brnabić osoba koja u svakom trnutku može da napusti vladu „prilikom i najmanje nesloge sa predsednikom“ i podseća na primere ranijih ekspertskih ministara u vladi.

Da li će Brnabić biti premijer kratkoročno ili dugoročno, za Dejana Vuka Stankovića je otvoreno pitanje. On postavlja nekoliko izazova pred novog mandatara. To su nastavak ekonomskih reformi i dalje restrukturiranje javnih preduzeća, što je, kako kaže, klizav teren za sve. Unapređenje vladavine prava i reforma pravosuđa, takođe su velike teme koje će se naći pred Anom Brnabić kada sedne u premijersku fotelju, navodi Vuk Stanković.

„Treba da postoji neka vrsta koordinacije između nje i predsednika, harmonija u pogledu strateških pitanja. Preds Vučić je rekao da je do sada imao korektnu saradnju sa Brnabić. Da li će tako biti u budućnosti, ostaje da se vidi“, kaže Vuk Stanković.

Stojanović ističe da nije siguran koliko će Ana Brnabić uspeti da iskontroliše ministre kao što su Ivica Dačić i Zorana Mihajlović i dodaje da premijer mora da ima moć i političku snagu da kontroliše koalicione partnere.

„Osoba koja nema političku pozadinu iza sebe teško da može to da kontroliše. Vučić će biti figura koja će ujediniti i kontrolisati ministre“, napominje Stojanović.

Zašto ne Zorana Mihajlović?

Strani medi su u vesti o izboru novog mandatara isticali da će Srbija dobiti premijera koji je žena i koji je pripadnik LGBT zajednice. Međutim, u vladi je bilo i iskusnijih žena ministara, među kojimaje i Zorana Mihajlović, visoka funkcionerka SNS.

Dejan Vuk Stanković kaže da Zorana Mihajlovć nije izabrana zbog dve stvari – stava biračkog tela SNS prema njoj i stava vrha partije.

„Biračko telo je ne prihvata u potpunosti što zbog njenih stavova, što zbog latentnih sukoba sa vrhom partije. Zbog svog intenzivnog medijskog nastupa i nekih političkih stavova koji odudaraju od preferencija biračkog tela, ona je u drugom planu“, objašnjava Vuk Stanković.

Međutim, on dodaje da je za biračko telo SNS i takozvani „drugi i treći ešalon partije“, izbor Ane Brnabić takođe problematičan.

„Izbor LGBT osobe i žene bi više priličio nekome ko je liberalno demokratske, a ne umereno konzervativne orijentacije, kakva je SNS. To je rizik koji je Vučić preuzeo“, naglašava analitičar.

S druge strane, Stojanović veruje da je prednost Ane Brnabić u odnosu na Zoranu Mihajlović u seksulanoj opredeljenosti i harizmi koju Mihajlović ima.

„Mene su zvali iz nekoliko agencija i rekli su da će vest biti puštena ako Ana bude mandatarka. Bilo ko drugi da je bio, ta vest se ne bi ni pojavila. EU će pozdraviti taj Vučićev izbor, ali nama će u Srbiji napraviti problem jer će se ljudska prava i slobode u Srbiji precipirati kroz LGBT premijerku“, objašnjava Stojanović.