Pooštreni kriterijumi za oružje, ali i dalje dosta ilegalnog

Vesti 11. jul 201709:55 > 09:56
Izvor: N1

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) do 1. oktobra sprovodi akciju legalizacije i registracije oružja. Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Saša Đorđević kaže da zabrinjava to što se smanjuje trend prikupljenih oružja.

Prema podacima Vašington posta iz 2016. godine, po registrovanom oružju po glavi stanovnika, u slovenskim zemljama, na prvom mestu je Srbija sa 37,8 komada oružja na 100 stanovnika, a prate je Makedonija i Crna Gora.

Đorđević podseća da je od 1992. do danas MUP sproveo sedam legalizacija oružja u kojima je prikupljeno oko 200.000 komada oružja.

„Ali ono što zabrinjava je da se smanjuje trend prikupljenih oružja i prošle godine je prikupljeno svega 1.410 komada“, kaže Đorđević.

Prema njegovim rečima, ono što se sigurno zna je da u Srbiji postoji blizu milion komada legalnog oružja.

„Različite su procene koliko je ilegalnog – MUP izlazi sa podacima da je reč oko 200.000, dok druge organizacije navode da je više od 900.000 komada oružja u Srbiji“, objašnjava on.

Đorđević smatra da kampanja prikupljanja oružja nije dovoljno agresivna, a treba da se iskoristi i da se podigne bezbednosna kultura građana.

On navodi da su pooštreni kriterijumi za dobijanje i nošenje oružja, ali da je i dalje veliki broj ilegalnog.

Kao glavni razlog za legalizaciju oružja građani navode osećaj sigurnosti, kaže Đorđević.

Spasić: Polovina ubistava žena legalnim oružjem

N1

Danijela Spasić, autorka projekta „Analiza zloupotrebe oružja i uticaja na rodno zasnovano nasilje kroz građansku akciju i javno zagovaranje politika“ Centra za istraživanje javnih politika, kaže da se, kad je reč o porodičnom nasilju, poslednjih godina dešava da se umesto vatrenog oružja koriste druga sredstva, poput noža na primer.

„Istraživanje pokazuje da se u proteklih pet godina desilo 170 ubistava, od toga 57 vatrenim oružjem. Ali prisustvo vatrenog oružja jeste, sulovno rečeno, olakšavajuća okolnost za nasilnika“, kaže ona.

Prema njenim rečima, otprilike polovina ubistava je izvršena legalnim oružjem.

Ako se gleda s rodnog aspekta, samo pet odsto žena u Srbiji legalno poseduje oružje, odnosno 95 odsto legalnih vlasnika oružja su muškarci.

Pogledajte snimak cele emisije: