Američke diplomate posetile rusko-srpski centar u Nišu

Vesti 12. jul 201717:40 > 17:41
Tanjug / STR

Srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu danas su posetili predstavnici ambasade SAD predvođeni pomoćnikom vojnog atašea Hajrumom Garvinom, saopštio je taj centar.

U saopštenju je navedno da su „predstavnici SAD dobili iscrpne odgovore na sva pitanja koja su ih zanimala, uključujući i ona u vezi nacrta rusko-srpskog međuvladinog sporazuma o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima SRHC“.

„Imali su mogućnost da se neposredno upoznaju sa materijalno-tehničkim resursima koje Centar poseduje“, navodi se u saopštenju.

Poseta SRHC-u „predstavnika Ambasade SAD je još jedna potvrda apsolutne transparentnosti rada Centra, koji ima za cilj isključivo rešavanje zadataka u oblasti reagovanja na vanredne situacije i pružanje humanitarne pomoći u Srbiji i drugim balkanskim državama“.

„Američki gosti nisu izneli nikakve primedbe u tom pogledu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da je „američki gost takođe, informisan da u julu mesecu jedinica SRHC-a zadužena za humanitarno razminiranje počinje sa čišćenjem teritorije Srbije, a da iz Rusije stiže prvi deo opreme i tehnike, koja je namenjena za popunjavanje rezervi Centra i za razvoj nastavno-trenažne osnove“.

Očekuje se da će u toku sledeće sedmice Centar posetiti delegacije i nekih drugih ambasada sa sedištem u Beogradu.

Kodirektor SRHC-a Vjačeslav Vlasenko i srpski službenici Centra su goste upoznali s istorijom osnivanja, strukturom i pravnim osnovama funkcionisanja SRHC-a kao međuvladine organizacije.

Govorili su i o povećanju efikasnosti srpskog nacionalnog sistema reagovanja na vanredne situacije, uključujući i obuke srpskih stručnjaka u obrazovnim ustanovama Rusije i nastavnim kompleksima na teritoriji Centra kao i kroz isporuku moderne vatrogasne i spasilačke tehnike u Srbiju.