Vučić: Nasilnicima po 20-30 godina zatvora – to je rešenje

Vesti 13. jul 201715:18 > 15:45
Izvor: AFP/Sakis Mitrolidis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da će tražiti najoštrije kazne za nasilnike u porodici, te poručio da je rešenje u oštrijim zakonima i dužim zatvorskim kaznama, kako nikome ne bi palo na pamet da podigne ruku na ženu.

„Kao predsednik, tražiću od svih državnih organa da preduzmu maksimalne mere. Ne zasnovane na populističkim merama, ne na tome koliko ćemo novca da potrošimo da bismo stavili obzbeđenje ispred centara. Pa, ako ih ne ubijaju ispred centara, ubiće ih na nekom drugom mestu. Takve gluposti nisam u stanju ni da slušam“, rekao je Vučić novinarima u Solunu nakon sednice Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke.

Dodao je da za razliku od „dežurnih hajkača“ nije u stanju da pronalazi odgovorne u nečemu što ne ume racionalno da objasni, jer ne postoji normalan čovek koji može da objasni da neko želi da ubije ženu lili dete.

„Nasilje u porodici je zastrašujuće i očigledno je da tome nismo uspeli dobrim zakonima da stanemo u kraj i sada će to morati da se menja i da budu mnogo oštrije kazne“, rekao je Vučić podsećajući da oko 40 odsto žena imalo dodira sa nasilnikom, što je strašno.

„Ti muškarci, te „‘muškarčine’“ moraju da budu najdrastičnije i dramatično kažnjenje da im nikad više to ne bi palo napamet. Oni koji imaju žensko dete dobro znaju o čemu govorim, tako nešto ne sme da se dogodi“, rekao je Vučić.

On je ukazao da nasilje u porodici nikada ne može u potpunosti da se iseče i da ne postoji zemlja na svetu u kojoj se to ne događa, ali je naznačio da moramo dramatično da smanjimo brojeve, što će se postići upravo snažnijom legislativom, oštrijim kaznama i jačim i oštrijim reagovanjem organa izvršne vlasti.Moramo da pričamo o ozbiljnim rešenjima

Takođe, dodao je, potreban je konsenzus u društvu da je takvo delo najveća sramota i najveće zlo, a ne bogougodno delo, kao što bi neki na takav način da govore.

Kako kaže, treba da se govori o ozbiljnim rešenjima. „A to je da umesto da dobiješ godinu, tri ili pet, dobiješ 20 ili 30 godina, pa da vidimo da li ćeš onda da pomisliš ili da se usudiš da digneš ruku na ženu. Digni, barabo jedna, ruku na ženu, pa kad dodbijes 10, 15 ili 20 godina robije, ili za težu posledicu, povrede ili smrt, i 30 ili 40 godina, onda da vidimo da li ćeš da pomisliš da digneš ruku“.

To je kaže rešenje, dok su sva druga za dnevno političku upotrebu u kojima on nije u stanju da učestvuje.