Zaštitnik: Mediji podgrevaju tenzije, umesto da ih stišavaju

Vesti 18. jul 201716:48 > 16:50
N1

Vršilac dužnosti zaštitnika građana Miloš Janković osudio je objavljivanje fotografije deteta u kovčegu i lažne čitulje predsedniku Aleksandru Vučiću, upozoravajući da mediji u Srbiji neprekidno podgrevaju tenzije, umesto da ih stišavaju.

„Javnost je preplavljena vestima iz rubrika ‘crne hronike’, praćenih komentarima čitalaca koji pozivaju na linč, kao i senzacionalističkim prenošenjem informacija o osetljivim temama i banalizovanjem događaja, a takva situacija zahteva angažovanje države i čitavog društva“, upozorio je Janković.

On je u saopštenju ocenio da su nedavna fotografija deteta u mrtvačkom kovčegu i lažna čitulja na kojoj fotografiju predsednika Srbije Aleksanda Vučića prati i tekst, „nisu ništa drugo do necivilizacijski čin kojeg bi svako društvo trebalo da se stidi“.

„Ovakvi događaji obavezuju organe javne vlasti da detaljno rasvetle svaki konkretan incident i sankcionišu počinioce“, zaključio je Janković koji je oštro osudio svaku vrstu nasilja i agresivnog ponašanja koji stvaraju antagonizam i netolerantnost među građanima.