Ambasada Ukrajine Kusturici: Odakle pravo da diktira granice

Vesti 25. jul 201711:02 > 11:08
Tanjug/Rade Prelić

Ukrajina je spremna da sudi srpskom reditelju Emiru Kusturici zbog "poziva na separatizam", zbog čega mu preti i petogodišnja zabrana ulaska na teritoriju te zemlje, rečeno je za "Večernje novosti" iz Ambasade Ukrajine u Beogradu.

Kusturica je sa svojim bendom „No smoking orkestra“ prošlog vikenda održao koncert uoči kojeg je na Jalti rekao da je ponovno ujedinjenje Krima sa Rusijom „prirodan, organski proces“ i pozvao građane Krima da razvijaju svoje poluostrvo kao „deo velike Rusije“, umesto što čekaju odobrenje spolja za svoje odluke.

Iz Ambasade su naglasili da je stav zvaničnog Kijeva nepromenjiv u konkretnom slučaju i da svaka osoba koja prekrši zakone te zemlje, odnosno Zakon o privremeno okupiranim teritorijama, kao i svaka osoba koja počini krivično delo – poziv na separatizam u Ukrajini, biće osuđena i dobiće zasluženu kaznu prema važećem zakonodavstvu.

Jedan vid sankcija je zabrana ulaska na teritoriju Ukrajine na period od pet godina, a predstavnici Ukrajine, koji nisu imenovani, rekli su za Novosti da će o meri odgovornosti koja će biti presuđena Kusturici ukrajinska strana „na vreme obavestiti sprsku javnost“.

Iz Ambasade su se direktno obratili Kusturici, izrazivši žaljenje „što se jedan čovek, koji teži da ga smatraju kulturnom elitom Srbije i srpskog naroda, spušta do takvih niskih činova kao što je podržavanje agresora“.

Kažu da je situacija „još gora“ kada se postavi pitanje „kakvo pravo ima jedan čovek da diktira stranoj državi gde treba da budu njene granice?“

„Zar nije logičnije da kulturna elita jedne države brine o svom narodu i njegovom prosperitetu, a ne da se raduje što se na teritoriji njegovog prijatelja – Ukrajine – vodi rat?“, pitaju iz ukrajinske Ambasade.

Predstavnici Ambasade poručuju da „uprkos kontroverznim izjavama Kusturice“ Ukrajina ostaje prijatelj Srbije.

„Ostajemo čvrsto na svojoj poziciji podrške sprskom narodu, kada je reč o nepriznavanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i Metohije“, rečeno je iz Ambasade Ukrajine u Beogradu.