Zapaljen automobil Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici

Kossev

Automobil lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića zapaljen je u toku noći u Kosovskoj Mitrovici.

Tu informaciju su za portal Kossev potvrdili Oliver Ivanović i zamenik komandira Kosovske policije za region Sever.

Veruje se da je požar podmetnut, dok je slučaj okarakterisan kao podmetanje požara i izazivanja opšte opasnosti.

Da mu je automobil zapaljen Ivanovića su policajci obavestili jutros oko 4 sata. Ivanović tvrdi da je hauba od automobila bila otvorena i da je auto goreo sa prednje strane.

U kosovskoj policiji kažu da pretpostavljaju da je požar podmetnut.

„Policija je registrovala slučaj oko 04:01 nakon poziva koji smo dobili u vezi sa požarom na automobilu. U pitanju je vozilo marke Pasat, za koje se veruje da u vlasništvu Olivera Ivanovića. Pretpostavljamo za sada da je požar podmetnut,“ kazao je Besim Hoti, zamenik komandira Kosovske policije za region Sever.

Ivanović: Motiv politički

U izjavi za N1, Ivanović nije želeo da spekuliše ko stoji iza napada, ali smatra da bi motiv mogao da bude njegovo buduće političko angažovanje:

Ovo je drugi put da je Ivanoviću zapaljen automobil, a on kaže da nema neprijatelje, ali ima političke neistomišljenike.

„Nemam nikakav lični sukob ni sa kim. Nemam nikakav nelegalni biznis, nemam ništa što bi me dovelo u sukob sa ljudima, jedino što može da se desi jeste to da imam političke neistomišljenike, ali to ne sme da bude razlog za ovako nešto“, rekao je Ivanović.

„Ono što lokalne vlasti moraju da urade, jeste da se jasno distanciraju od ovoga, jer ovaj grad i građani ne zaslužuju ovako nešto. Posle 18 godina zaslužujemo da imamo miran život, miran razvoj i da vodimo računa o svojoj deci u jednoj potpuno mirnoj atmosferi, a ne da brinemo o bezbednosti posle ovoliko godina,“ dodao je.

Na pitanje ko su mu politički neistomišljenici, Ivanović kaže:

„Ne bih hteo o tome. Znaju oni, prepoznaće se sigurno.“

Kancelarija za KiM: Još jedan pokušaj izazivanja nemira

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je da je paljenje automobila Olivera Ivanovića još jedan u nizu pokušaja da se kod građana srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji izazove nemir, strah i nesigurnost i podstakne dalje nasilje. 

„Prošlo je samo dva dana kako je zapaljen automobil Dragiše Milovića, delo za koje, kao i u većini slučajeva do sada, nema naznaka da će počinioci biti pronađeni i privedeni pravdi, što potvrđuje nesposobnosti ili izostanak želje Prištine i dela međunarodne zajednice da se stvore uslovi za bezbednost građana i održivi suživot na Kosovu i Metohiji“, navedeno je u saopštenju. 

„Nečinjenje i odsustvo odlučne reakcije nadležnih znači odobravanje i podršku ovakvim aktima i onima kojima do mira i prosperiteta na Kosovu i Metohiji nije stalo“, saopštila je kancelarija.

Srpska lista: Što pre rasvetliti incident

Srpska lista, na čelu sa Goranom Rakićem, koji je i gradonačelnik Severne Mitrovice, najoštrije je osudila najnoviji incident u kojem je Oliveru Ivanoviću oštećen automobil.

„Nadamo se da ovo nije pokušaj da oni koji su bez dokaza optuživali Ivanovića za ratni zločin, preuzmu ulogu sudije i dželata, jer ćemo na takve događaje, kao i do sada, najoštrije reagovati i učiti sve da zaštitimo sve Srbe na KiM“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se traži od međunarodne zajednice i bezbednosnih službi da što pre rasvetle ovaj incident i da se stepen bezbednosti podigne na viši nivo.