Nastavak debate o notarima u sredu

Vesti 19. jan 201522:35 > 22:43
TANJUG/Miloš Jelesijević

Poslanici Skupštine Srbije završili su načelni, objedinjeni pretres više predloženih izmena zakona, među kojima i o notarima, a debatu u pojedinostima nastaviće u sredu.

Ministar pravde Nikola Selaković poručio je da je usvajanje izmena Zakona o javnim beležnicima izuzetno važno,jer se time prekida četvoromesečni štrajk advokata, i pozvao je poslanike da u danu za glasanje podrže taj i ostale predložene zakone sa dnevnog reda.

On je ukazao da su definisana sporna pitanja – postojanje javnobeležničkog zapisnika, ugovora o promentu nepokretnosti i postupak potvrđivanja pravnih poslova, tzv solemnizacija.

Dok su poslanici većine ocenili da je vlada pokazala ogroman demokratski kapacitet postizanjem dogovora sa advokatima, opozicija je ocenila da je to dokaz „da je minsitar kapitulirao“.

Poslanik Jedinstvene Srbije i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe Petar Petrović rekao je da je to skupštinsko telo jednogalsno usvojilo zakone u načelu, kao i da će Odbor predložiti amandman kako bi izmene Zakona stupile na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku“.

On je presedenicima advokatskih komora, koji su prisustvovali sednici, poručio da će ta zakonska rešenja vrlo brzo stupiti na snagu.

„Vrlo brzo ćemo se vratiti u normalne tokove“, rekao je Petrović.

Poslanik SPS Neđo Jovanović rekao je da će usvajanjem izmena zakona prava građana biti poštovana, advokati će nastaviti da zastupaju njihove interese, a sudovi da donose pravična rešenja.

Opozicija drugačijeg mišljenja

Šef poslaničkog kluba SDS Marko Đurišić smatra da je to što su izmene Zakona pred poslanicima u stvari kapituilacija ministra Selakovića.

„Šta ćemo sa optužbama da su advokati, kao i mi iz opozicije koji smo kritikovali zakon i tražili izmene, sluge Miroslava Miškovića, da li to znači da je danas Mišković pobedio ili ste vi stali na stranu Miškovića i ko je tu bio u pravu“, pitao je Đurišić.

Opozicija je tvrdila da je „ministar bahatim ponašanjem doveo do toga da pravosđe u Srbiji ne radi više od četiri meseca“.

Poslanik Nove stranke Vladimir Pavićević pitao je ko će snositi odgovornost za četvoromesečni štrajk advokata i ko će nadokanditi štetu koja je time nastala. On smatra da bi zbog toga ministar Selaković trebalo da podnese ostavku. Tokom na momente burne rasprave, predsedavajući sednicom Igor Bečić je Pavićeviću izrekao dve opomene.