Počelo rušenje tržnog centra Kalenić, vlasnici lokala očajni

Vesti 30. jul 201718:05 > 19:16
N1

Opština Vračar počela je u petak, u sklopu uređenja Kalenić pijace da ruši mali tržni centar na uglu Krunske i Viške ulice. Vlasnici objekata smatraju da im se na taj način nanosi nepravda, jer su objekte, kao privremene, kupili od te iste opštine, a zatim nakon donošenja Zakona o ozakonjenju objekata, podneli i zahtev za legalizaciju.

Opština je prvo donela rešenje po kome će čekati odluku o legalizaciji, ali je potom izdala novo kojim kreće u rušenje.

Novi izgled Kalenić pijace, donosi i novo uređenje njene okoline. A u tom planu za 20 objekata malog tržnog centra više nema mesta. Umesto njih, kako se navodi u letku opštinskog odbora SNS Vračar, koji je podeljen građanima, trebalo bi da nikne park.

„Ovde treba da se postavi takozvana pjaceta sa dve klupe i tri drveta, a pri tome treba ostaviti bez egzistencije 57 ljudi sa svojim porodicama. To je u pitanju negde preko 200 ljudi“, kaže Slobodan Mojić, vlasnik jednog od lokala.

Među njima je i Jasmina Petrović, koja svoje rešenje o rušenju i dalje čeka.

„Ja sam samohrana majka. Moje dete i ja živimo od ovog posla ovde i to je u ovo vreme kada je vrlo teško naći posao, mogu da kažem jedan siledžijski akt“, objašnjava ona.

Objekte je, kao privremene, 1990. godine napravila Opština Vračar, i na aukciji ih prodala sadašnjim vlasnicima. Oni su na svakih pet godina obnavljali svoje ugovore, i kako kažu redovno plaćali porez i komunalije.

Zemljište na kome se nalaze je 2015. godine promenilo namenu iz građevinske u javnu površinu, i od tada Opština pokušava da ih ukloni. Vlasnici su međutim pre toga podneli zahteve za legalizaciju objekata. Neki objekti su već srušeni.

Radi se o pravnom nasilju, smatra advokat koji zastupa vlasnike objekata.

„Svaki objekat koji ide u ozakonjenje dobija rešenje kojim se odlaže rušenje do završetka postupka. To su dobili svi objekti u Srbiji. Oni dobijaju to rešenje, a odmah nakon toga organ svoje sopstveno rešnje poništava i kaže neće se to odlagati, nego ćemo mi to lepo odmah da rušimo“, smatra advokat Vladimir Homan.

Najavljuje i podnošenje krivičnih prijava.

„I zbog zloupotreba službenog položaja i zbog načina na koji je ovo bilo rušeno, pošto je sve bilo neobezbeđeno, ugrožavalo se život i zdravlje ljudi. Ovde su instalacije na otvorenom, struja, voda, ko zna šta sve može da se desi. Znate, žurba je jako loša stvar“, dodaje Homan.

A zašto se opštini žuri za sada se još uvek ne zna.

U opštini Vračar pre tri dana su obećali da će objasniti za N1 na osnovu čega su počeli da ruše. Međutim, do danas nismo dobili nikakav odgovor.