Janjić o pozivu na dijalog: Loša repriza Miloševića

Vesti 03. avg 201709:53 > 09:55
Izvor: N1

Predsednik foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je u Novom danu da je inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića o unutrašnjem dijalogu o Kosovu odličan propagandno marketinški trik.

Janjić smatra da je Vučićev poziv u vezi s promenom Ustava.

„Iza ovog postoji bezbednosni marketing i menadžment, doći ćemo do toga da je sudbonosno pitanje pred nama, a to je Kosovo. Radite mobilizaciju, koju je radio i Slobodan Milošević, na kojoj će se pojaviti promena Ustava. S druge strane, Kosova, nema jer se konstituiše, ovde nema opozicije, nema javnosti jer je niste informisali, s kim onda vodite dijalog“, pita se Janjić.

On misli da se radi o jačanju vlasti predsednika, a da je Kosovo samo alibi.

„Ovde se radi o jednoj lošoj reprizi Miloševića – kad je imao problem da odglavi odnos i podelu moći unutar Jugoslavije i Srbije, uhvatio se Kosova. Kosovo je divna tema za mobilizaciju, kad god sam u krizi. Kosovo nije sam po sebi predmet jer ne postoji ništa na stolu što od njih traži da pitaju narod da li da potpišemo“, kaže Janjić.

Janjić kaže da je prvi problem to što u Srbiji nema javnosti odnosno da ljudi nisu obavašteni šta je potpisivano.

„Problem Kosova je bitan, potreban je dijalog, potrebna je informacija, ali i promena ponašanja Vlade i predsednika. Ivica Dačić je 2013. godine potpisao, prihvatili su model koji se zove normalizacija i dve Nemačke, nemate prostor da pričate i budete neodgovorni kao Dačić da pričate o podelama. Potpisali ste da ne razgovarate o statusu“, kaže Janjić.

Dodaje da stoga može da se razgovara kako će Vučić, Dačić i premijerka Ana Brnabić da izvrše svoje obaveze.

„Ali unutrašnji dijalog je nemoguć, nepotreban i ne vidim temu osim zamene platforme – uplešćemo se u političko emotivnu temu, vidimo da rastu emocije, dobićemo ozbiljne tenzije i tu je moj protest. Iz iskustva koje imam, želim da im kažem stanite stanite, ne palite vatru“, poručuje Janjić.

Janjić smatra da treba prihvatiti tzv. model dve Nemačke, odnosno potpisati pravno obavezujući sporazum kad dođe vreme.

„Jer tada možete reći da se o statusu može razgovarti kad postanemo članica EU, a ne u procesu evrointegracija jer se time Kosovo uvlači da odlučuje o evropskoj budućnosti Srbije“, zaključuje Janjić.

Seferi: Potreban Briselski sporazum 2

N1

Novinar Idro Seferi smatra da tema Kosova važna jer se o tome u Srbiji ne priča ako o tome ne priča politika.

On ne očekuje brzo rešenje jer se, kako kaže, ne zna da li će Kosovo dobiti stabilnu vlast i koliko će ona trajati.

„Pozivom na dijalog se širi odgovornost oko Kosova, to će se iskoristiti da se dobije da se dobije dozvola za dalje pregovore u Briselu i možda za neke teme o kojima se dosad nije pričalo“, smatra Seferi.

On podseća da je statusno pitanje Kosova za Albance završeno.

„Za političare je Kosovo nezavisna država. Od unutrašnjeg dijaloga u Srbiji zavisi da li će prozivesti nešto oko čega će Albanci hteti da pregovaraju. U interesu Kosova je da dođe do potpisivanja sporazuma koji bi se zvao Brisleski sporazum 2, koji ne bi podrazumevao priznanje Kosova već mirovni akt među Albancima i Srbima do kojeg nije došlo s prvim“, smatra Seferi.

Odgovarajući na pitanje o ideji Ivice Dačića o razgraničenju, Seferi kaže da i s albanske strane ima onih koji misle o tome.

„Možda ne naglas, ali im se ponekad sviđa ta ideja. Ali bi to dovelo do problema u regionu, zbog drugih delova koji bi takođe želeli to“, kaže Seferi.

Pogledajte snimak gostovanja: