Stranke o "Oluji": Rešiti sudbinu nestalih i izvući pouku

Vesti 04. avg 201714:49 > 16:49
REUTERS/Ivan Milutinović

Političke partije reagovale su povodom obeležavanja godišnjice hrvatske vojno-policijske аkcije "Olujа" i zatražile da se konačno reši sudbina nestalih, kazne odgovorni za zločin, ali i izvuku pouke i alternative sukobima i mržnji.

Demokratska stranka zatražila je na godišnjicu akcije „Oluja“ da se konačno reši sudbina nestalih i da se omogući povratak prognanih Srba iz Hrvatske.

„Ogromna je odgovornost prema budućim generacijama kao i prema našoj deci danas da se jasno kaže da dok se ova pitanja ne reše, a odgovorni za zločine ne procesuiraju, odnosi u regionu će ostati zakopani u prošlosti, dok svet nastavlja da ide napred“, navedeno je u saopštenju DS.

Ta stranka je ocenila da „svečane parade i proslave godišnjice akcije u kojoj je prognano 220.000 Srba, dok se gotovo 2.000 vode kao nestali, neće doprineti pomirenju ni povratku“.

„Pomirenje ne sme da ostane samo prigodna fraza ili razmena poklona, već na putu do konačnog i suštinskog pomirenja u regionu moramo da se izborimo s duhovima prošlosti i gradimo toleranciju, mir, međusobno razumevanje i uvažavanje“, ocenila je DS.

Ta stranka navela je da „budućnost Srbije i Hrvatske mora biti u saradnji i upućenosti koja je prirodna kod suseda i koja mora biti utemeljena na osvetljavanju sudbine nestalih, kao i jasnog otklona od politike i ličnosti koje su vodili ratove devedesetih“.

SPS: „Oluja“ po monstruoznosti prevazišla Srebrenicu

Socijalistička partija Srbije (SPS) ocenila je povodom godišnjice „Oluje“ da je ta vojno-policijska akcija „prevazišla po monstruoznosti i planiranom bestijalnom eliminisanju jednog naroda, čak i zločin u Srebrenici“.

Reagujući na izjavu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića da je ta akcija „sprečila novu Srebrenicu u Bihaću“, SPS je ocenio da je „sramno da se najviši funkcioneri države članice EU perfidno i zlonamerno poigravaju sa sentimentom porodica svih nevinih žrtava te monstruozne akcije iz avgusta 1995. godine“.

„Srbija nikada nije vodila ofanzivne ratove na prostoru bivše Jugoslavije, niti je taj lažni mit o takozvanoj ‘Velikoj Srbiji’ kao plod iskrivljene mašte onih koji time leče svoje nacionalističke frustracije, ikada postojao“, piše u saopštenju.

Socijalisti su ocenili da se hrvatski zvaničnici „hvale jednim od najvećih i najžešćih etničkih čišćenja u 20. veku, kada je 500.000 Srba proterano sa svojih ognjišta, isključivo zbog nacionalne pripadnosti, iako se radilo o konstitutivnom narodu tadašnje Socijlastičke Republike Hrvatske“.

„Gospodo Plenković i Jandroković, pokažite malo morala zarad budućnosti regiona i složite se da posle svake ‘oluje’ može ostati samo i isključivo pustoš, i to, moralna, politička i ljudska. Ne hvalite se nečim što vašu savest neće učiniti mirnom“, dodaje se u saopštenju.

Dosta je bilo: Svi zločini moraju biti istraženi do kraja

Pokret „Dosta je bilo“ saopštio je da „zločini počinjeni tokom hrvatske vojno-policijske аkcije „Olujа“, kаo i svi drugi zločini nа teritoriji bivših jugoslovenskih republikа morаju biti istrаženi do krаjа, odgovorni kаžnjeni, а žrtve obeštećene“.

U saopštenju povodom 22 godine od akcije „Oluja“ strаnkа „Dostа je bilo“ pozvala je sve držаve, vlаde, političаre i medije u regionu dа jednom zаuvek odustаnu od negirаnjа sopstvenih zločinа, pokаžu osnovnu ljudskost i sаosećаnje sа porodicаmа žrtаvа.

„To im neće ugroziti držаvnost. Uprаvo suprotno“, navela je ta stranka i pozvala sve držаve regionа dа odustаnu od relаtivizаcije sopstvenih zločinа i pronаlаženjа izgovorа zа njih.

Dodaje se da ni jednа žrtvа nije „sаmа krivа“.

„Krivi su isključivo počinioci i nаlogodаvci zločinа, bez obzirа koliko ‘uzvišeno’ kvаlifikovаli svoj cilj“, navedeno je u saopštenju.

Jovanović: Iz tragičnih događaja, poput akcije „Oluja“, treba izvući pouku

Lider Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović ocenio je da iz tragičnih događaja poput progona Srba iz Hrvatske u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ treba izvući pouku i razmišljati o alternativi sukobima i mržnji.

„Opominjuće datume poput ‘Oluje’ moramo iskoristiti da kao zrelo i normalno društvo razmišljamo o alternativi sukobima i mržnji, da sa svoje strane ničim ne doprinesemo nestabilnosti koja preti da surva ceo region u propast iz koje neće biti povratka“, ukazao je Jovanović.

On je u saopštenju, povodom 22. godišnjice akcije „Oluja“, naveo da se „svakog leta iznova, Srbija, Hrvatska i ceo region“ kako je istakao sudare s godišnjicama tragičnih dogadjaja iz bliže prošlosti.

„Tada nepogrešivo, iz godine u godinu, demonstriraju svoju nespremnost i nesposobnost da, iz vremena koje smo ostavili iza sebe, izvuku bilo kakvu pouku“, naveo je lider LDP-a, a prenela ta stranka.

On je naveo i da se „pred Srbijom i Hrvatskom nalazi prilika da kao društva međusobne odnose urede na drugačijim osnovama od onih koji su bili karakteristika političkog bezumlja“.

 „Ako iz bliže prošlosti možemo da izvučemo bilo kakav zaključak, onda to nedvosmisleno mora da bude činjenica da od sukoba u regionu trajnu štetu imaju svi narodi“, rekao je Jovanović.

Upozorio je i da ni srpsko, ni hrvatsko društvo, neće svoju sreću naći tako što će, kako je istakao, reagovati na svaku provokaciju, sa koje god strane da dolazi.

U vojno-policijskoj аkciji „Olujа“ iz Hrvatske je proterаno više od 200.000 srpskih civilа, a ubijeno oko 2.000 ljudi.