Hladnjači u Lajkovcu naloženo da ukloni amonijak koji curi

Vesti 11. avg 201712:47 > 12:57
Pixabay

Hladnjači "Fruvela" u Lajkovcu naloženo je da ukloni preko 10 tona amonijaka iz sistema za hlađenje, jer ta supstanca već tri dana curi na jednom od dotrajalih ventila, rekao je danas Milan Mihailović iz Sektora za vanredne situacije valjevskog MUP-a.

Mihailović je agenciji Beta kazao da su radnici na održavanju zamenili dotrajale ventile, a da vatrogasci situaciju drže pod kontrolom.

„Ta ‘crna tačka’ brzo će biti uklonjena“, kazao je Mihailović.

Nadležni uveravaju da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za bojazan od ekološkog nepogoda pri visokim dnevnim temperaturama, iako je proces istakanja amonijaka odložen iz, kako navodi angažovana specijalizovana firma, „proceduralnih razloga“.

Stručnjaci Zavoda za javno zdravlje iz Beograda na dva mesta mere količinu prisutnog amonijaka u životnoj sredini, a rezultati pokazuju da ga nema u vazduhu.

Ovo nije prvi put da u lajkovačkoj hladnjači curi amonijak, a to se mora rešiti zbog lokacije hladnjače koja je u samoj varoši i blizini pruge Beograd – Bar.

Hladnjaca je zbog višemilionskog duga bez struje od decembra prošle godine, pa je administracija izmeštena u poslovni prostor u centru Lajkovca.

Velika su dugovanja za zaostale zarade radnicima, a svi zaposleni, osim onih na mašinskom održavanju, napustili su posao.

Pireus banka oglasila se prošlog meseca za prodaju te hladnjače, ali nije bilo zainteresovanih, pa će biti oglašena nova prodaja.