Riha o odbacivanju prijava: Ne postoji pravna država

Vesti 11. avg 201718:31 > 18:36
N1

Novinarka i jedna od potpisnica krivičnih prijava protiv Informera, Pinka i drugih medija Antonela Riha izjavila je danas da odbacivanje tih prijava u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu pokazuje da u Srbiji "ne postoji pravna država".

„Da smo zaista zaverenici koji ruše državu sa namerom ‘ubijanja (predsednika Srbije Aleksandra) Vučića’, kako su pisali Informer i ostali, odavno bismo bili u zatvoru. Pošto nismo i pošto su sve to izmišljotine (Dragana) Vučićevića, (Željka) Mitrovića i ostalih, oni bi morali da budu kažnjeni“, rekla je Riha za portal Autonomija. 

Riha je kazala da je odbacivanje prijava shvatila kao jasnu poruku „da su potpisnici obeleženi kao neprijatelji, kojima se neće baviti zakoni države već ‘zakoni’ stranke na vlasti“. 

„U takvom režimu tužioci i sudije su glasila kroz koja Vučićevi emisari targetiraju, optužuju i sude, ne samo nama već i svakome ko im se zdravim razumom suprotstavi“, rekla je Riha. 

Komentarišući saopštenja koja su tim povodom razmenili Pokret slobodnih građana i Srpska napredna stranka, Antonela Riha je navela da je u odgovoru SNS-a na kritiku odbacivanja prijave vidljiv „razum pomračen mržnjom, bahatošću i uverenjem u apsolutnu moć“. 

Krivične prijave je podnela grupa, novinara, aktivista i umetnika zbog toga što su „bez ikakvih dokaza proglašeni za zaverenike, nasilnike, strane plaćenike i atentatore“. 

Oni su u prijavi naveli da su tekstovima i emisijama objavljenim u dnevnom listu Informer, na TV Pink i na portalima Pravda i Zavetnici, bez ikakvih dokaza dovedeni u vezu sa „stranim agenturama“, pokušajem stvaranja „haosa“ u zemlji, „sprovođenjem nasilja“, „subverzivnim delatnostima“, pa čak i u vezu sa „rušenjem“ i „ubijanjem“ predsednika Vlade. 

Više javno tužilaštvo u Beogradu odbacilo je ove krivične prijave, a u obaveštenju koje je potpisao zamenik javnog tužioca Aleksandar Momčilović, navodi se da je krivična prijava odbačena zato što „nema osnovane sumnje da su prijavljena lica izvršila navedena krivična dela niti pak neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, već se eventualno radi o krivičnom delu uvreda“. 

Oštećeni su uputili Apelacionom javnom tužilaštvu prigovor na ovu odluku. Potpisnici krivične prijave su bivši predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, direktor Slavko Ćuruvija fondacije Ilir Gaši, novinarke Antonela Riha i Tamara Skrozza, kao i glumci Sergej i Branislav Trifunović.