Tabloidi su od dvorskih pudlica postali pit bulovi

Vesti 21. jan 201510:02 > 10:03
N1

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović i Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava, ocenili su, gostujući u “Novom danu” televizije N1 da su tabloidi u srbiji zaštićeni, zbog čega najčešće ne snose posledice za kršenje etičkih i profesionalnih normi.

Tabloid “Informer” nedavno je na naslovnoj strani objavio pornografske fotografije i naveo da se na njima nalazi izbrana predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Glavni urednik tog lista Dragan J. Vučićević se naknadno izvinio i rekao da je u pitanju greška.

Ubrzo se oglasilo i Ministarstvo kulture koje je saopštilo da je objavljivanjem takvog sadržaja prekršen niz zakonskih odredbi zbog čega će pokrenuti prekršajni postupak protiv odgovornog lica u “Informeru”, ali je najavilo da će se obratiti i Višem javnom tužilaštvu radi razmatranja eventualne krivične odgovornosti i podnošenja krivične prijave ukoliko postoje elementi krivičnog dela u objavljenoj informaciji.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović podsetio je, gostujući u “Novom danu” televizije N1, da je tabloidizacija u Srbiji dugogodišnji proces koji nije vezan samo za aktuelnu vlast. “Mi imamo jedan odnos prema medijima kao instrumentima koje vlast koristi po potrebi. Vremenom su tabloidi od dvorskih pudlica postali pit bulovi. Danas je vreme otvorenog lova, sve je moguće, pa da i predsednica susedne države bude zloupotrebljena na najvulgarniji način”, ocenio je Obradović.

Zbog toga, upozorava on, građani imaju sve manje poverenja u medije, što je, kako kaže, najveći problem NUNS-a i svih kolega koji hoće profesionalno i u skladu sa etičkim standardima da se bave ovim poslom.

N1

Obradović ističe da se mediji ne mogu posmatrati izolovano, jer su oni posledica društvenih odnosa, tako da ako u javnom životu imate opštu tabloidizaciju, ne možete očekivati da se mediji ponašaju drugačije.

“U političkom životu su postavljeni standardi koji su u neskladu sa civilizacijskim napretkom i vrednosnim sistemom EU kojoj mi tako snažno težimo. Dok ne bude odgovornosti političara i javnih ličnosti za izgovorenu reč, teško ćemo doći do odgovornosti medija”, rekao je predsednik NUNS-a i dodao da mediji treba da budu deo demokratskog procesa, a ne sredstvo za ostvarivanje kratkoročnih političkih ciljeva.

Obradović je podsetio da su i pojedini političari na najvulgarniji način diskreditovali zaštitnika građana Sašu Jankovića, dok je predsednik Vlade novinare BIRN-a nazvao lažovima. “Put ka EU ne podrazumeva samo otvaranje poglavlja, već i promenu vrednosnih stavova”, rekao je on.

Gost “Novog dana” smatra da su tabloidi u Srbiji politički projekat, i da se oni koriste kao oružje u obračunu sa neistomišljenicima. Poenta kontrole vlasti nad medijima je da se izbegne funkcija medija kao kontrolora vlasti, smatra on.

Obradović je dodao i da u Srbiji još uvek ne postoji razvijen sistem samoregulatornih tela, te da mnogi mediji i ne priznaju Savet za štampu, dok se njegova rešenja u vezi sa kršenjem etičkih normi, ne objavljuju. “Ta osnovna funkcija samoregulatornih tela se negde zagubila. Samoregulatorni deo mora da bude mnogo jači i mnogo uticajniji. Ne rešavaju se sve stvari pred sudovima, već postoji ta samoregulatorna tela koja štite etičke norme”, podsetio je on.

Problem je primena zakona

N1

Milan Antonijević iz Komiteta pravnika za ljudska prava ocenio je da zakoni u Srbiji nisu problem, već to što nedostaje njihova primena. On smatra da kaznena politika treba biti u prvom planu, i da treba ići na izvesnost kažnjavanja.

Antonijević je podsetio da tabloidi na zapadu, ukoliko objavljuju sporan sadržaj, odmah računaju na to da će biti tuženi, unapred znaju koliku će kaznu morati da plate, i onda prave ekonomsku kalkulaciju da li im se objavljivanje takvog sadržaja isplati.

Ovde je, kako kaže drugačije, sudski postupci traju neprimereno dugo, postupak se često ne dovede do kraja, a i kazne koje se izriču su neprimereno male. Zbog toga građani i ne žele da se upuštaju u neizvesne sudske procese protiv tabloida. Gost “Novog dana” ocenjuje da takav odnos pravosudnih organa prema tabloidima pokazuje da su oni u Srbiji očigledno zaštićeni.

Antonijević je uppozorio i da tabloidi svojim pisanjima o odnosima u regionu, sve više utiču na stvove građana prema drugim nacijama. Isto tako kaže da je veoma simptomatično da građani prate samo naslove koji nekoresponidaraju sa sadržajem vesti, ocenjujući da će se stanje u medijima teško promeniti dok god građani konzumiraju i kupuju takav sadržaj.

“Ne postoje mehanizmi da se to zaustavi, osim da političari koji su odlučili da se igraju sa ovom vatrom, i da je ugase”, ocenio je on.

Antonijević je pozdravio reakciju Ministarstva kulture u slučaju “Informera”, poručivši da treba pratiti kako će se taj postupak dalje odvijati i kako će se završiti.