Goati: Bez demokrata slabiji rezultat PSG u Beogradu

Vesti 17. avg 201710:36 > 10:59
N1

Odluka Pokreta slobodnih građana da više ne sarađuje s Demokratskom strankom (DS) zbog predloženih izmena Ustava i njene spremnosti da o tome razgovara s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kao posledicu će imati slabiji rezultat u Beogradu jer taj pokret nema infrastrukturu koju DS poseduje, izjavio je politički analitičar Vladimir Goati.

Goati je za agenciju Beta odluku Pokreta slobodnih građana ocenio kao „još jedan pucanj u vlastitu nogu opozicije“.

„Vredi li sukob oko odnosa prema pojedincu slabijeg rezultata demokratskih snaga na narednim izborima? Odgovor je, ne vredi“, rekao je Goati.

On je naveo da „a priori neprijateljstvo prema Vučiću ne doprinosu stabilizaciji i eventualnom ujedinjenu opozicije, naročito zato što je lider Srpske napredne stranke na predsedničkim izborima, koje su relevantni činioci priznali kao demokratske, odneo ubedljivu pobedu“.

„Šteta je i to što DS sa svojom infrastrukturom ne bi podržao trenutno bolje kotirani Pokret slobodnih građana. Šteta je što je do ove vrste nesporazuma došlo uoči izbora. Centar i stožer okupljanja demokratske, proevropske opozicije u ovom trenutku može da bude samo Jankovićev pokret na osnovu podrške koju uživa. Ovaj poslednji potez ne može doneti nikakve koristi ni Vuku Jeremiću, ni ostalim opozicionim strankama. Opozicija, po svemu sudeći, ostaje u krugu svog samouništenja“, kazao je Goati.

Komšić: Opozicija nesposobna da formira „jednu razumljivu formulu promena“

Sociolog politike i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Jovan Komšić ocenio je danas da ​“najnovije trzavice“ između Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Saše Jankovića i Demokratske stranke (DS) pokazuju „nesposobnost proevropske opozicije da artikuliše jednu svrsishodnu i za građane razumljivu formulu promena“.

Komentarišući kritike koje je PSG uputio na račun DS, pošto je lider DS-a Dragan Šutanovac izjavio da će ta partija učestvovati u dijalogu o ustavnim promenama koji je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Komšić je za Radio Slobodnu Evropu rekao da je reč o „prenaglašenoj vrednosnoj poziciji pokreta Saše Jankovića“.

Medija centar

 „Mi tek treba da vidimo kakvu je promenu predložila DS i to nije a priori provučićevska promena. Ako Srbija želi da bude članica Evropske unije, ona mora da promeni Ustav. Očekivati da će se političke snage polarizovati na dva radikalno suprotstavljena pola, a ne odrediti se i prema temi promene Ustava, u ovom momentu je preuranjen, prenaglašen i iluzoran politički potez Jankovićeve grupacije“, rekao je Komšić.

PSG saopštio je u sredu da obustavlja planove o izbornoj saradnji sa DS, zbog toga što je Šutanovac, kako se navodi u saopštenju, javno ponudio Aleksandru Vučiću saradnju na izmenama Ustava.

Jankovićev pokret objavio je saopštenje nakon što je Šutanovac rekao da je Politički savet DS-a prošle godine dobio zadatak da uradi izmenu dela Ustava koji se tiče pravosudnog sistema i da je taj predlog prezentovan pre dva meseca.

U svetlu novih trzavica u proevropskom bloku opozicionih stranaka, Komšić je kazao da ne veruje da će opozicija moći da ostvari značajniji rezultat na izborima za Skupštinu grada Beograda.

„Mislim da to umanjuje šanse opozicije, jer će se stranke svestrano truditi da u medijima – u meri u kojoj su im oni dostupni, s obzirom na to da opozicija ima ograničen pristup sredstvima informisanja – daju podršku svojim kandidatima, a to znači da će difuzno oslabiti mogućnost koncentracije političke pozicije“, rekao je Komšić.

Prema njegovim rečima, to što je i uoči beogradskih izbora glavna tema opozicionih partija odnos prema Vučiću, govori da opozicija još nema konstruktivnu i novu platformu.

„Stoga je bitno danas u Srbiji otvarati ključne teme, kao što je promena Ustava, i to ne samo sa stanovišta preambule i usaglašavanja odredbi članova Ustava sa evropskim zakonodavstvom, već i kada je reč o drugim temama. Ako političku inicijativu svedemo pre svega na navijanje ‘za’ ili ‘protiv’ ključne političke ličnosti u Srbiji, onda politika prestaje biti sadržinski zanimljiva i motivišuća za onaj deo građanstva koji trenutno ne zna za koga da glasa“, rekao je Komšić.