Oko 2.500 preduzeća ne plaća redovno ekološku taksu

Vesti 21. avg 201710:47 > 10:47
Izvor: REUTERS/Christopher Aluka Berry

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan izjavio je danas da oko 2.500 preduzeća nisu redovna plaćali ekološke takse, što je obaveza za sve zagađivače koji emituju štetne supstance, opasan i ambalažni otpad, zbog čega najavljuje sistemsko uređenje te oblasti.

„Ministarstvo je nabavilo softver koji će nam pomoći da utvrdimo tačan broj firmi koje moraju da plaćaju ekološke takse i iznos njihovih dugovanja. Sada možemo samo da spekulišemo o njima, ali kolika god da su ona su velika“, kazao je Trivan agenciji Beta i naglasio da je neplaćanje te takse neprihvatljivo.

On očekuje da taj softver počne da radi krajem ove ili početkom naredne godine.

„Nema opraštanja dugova. Ne možemo sebi da dozvolimo taj luksuz“, rekao je on.

 Trivan je kazao i da je dobar primer Beograda, koji je ažurirao spiskove obveznika koji plaćaju ekološku taksu i promenio načina obaveštavanja o obavezama, pto je dalo rezultate, pa je tako za poslednjih pet-šest godina naplata povećana sa 600 miliona na 2,5 milijardi dinara.

Ministarstvo poljoprivrede, u čijem resoru je donedavno bilo sektor ekologije, pokrenulo je upravni postupak protiv 100 domaćih i stranih preduzeća jer ne plaćaju ili duguju ekološku taksu.

Mediji su objavili da je među njima i Naftna industrija Srbije koja taj namet ne plaća od njenog uvođenja 2010. godine, što joj navodno omogućava sporazum Srbije i Rusije, zbog čega je državna kasa oštećena za ukupno devet miliona evra.

Trivan je rekao da još nema uvid u dugovanje NIS-a, ali naglašava da će sve biti rešeno u skladu sa zakonom.

On je dodao da njegovo iskustvo sa NIS-om dok je bio u upravi Beograda, pokazuje da je ta kompanija spremna na saradnju i da „nema razlog da očekuje nešto drugo“.