Niš poništio visoka poreska rešenja u selima

Vesti 22. avg 201715:38 > 15:43
N1

Skupština grada Niša donela je odluku kojom je omogućila poništavanje uvećanih poreskih rešenja za oko 6.000 domaćinstava i donošenje novih, koja će biti na prošlogodišnjem nivou.

Više hiljada domaćinstava u selima i prigradskim naseljima na području grada Niša ove godine trebalo je da plati desetostruko veći porez na imovinu, a među njima je bilo i onih koji su ove godine u odnosu na prošlu trebalo da plate čak 80 puta veći porez na imovinu.

Odlukom Skupštine, niže stope poreza važiće za građevinsko zemljište koje se isključivo koristi za poljoprivrednu proizvodnju, jer će ono od sada u obračunu biti tretirano kao poljoprivredno zemljište.

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Perišić, na čiji predlog se odluka o promeni nameni zemljišta našla u gradskoj skupštini, istakao je da će se odluka primenjivati retroaktivno, počev od 1. januara ove godine.

„Prema informaciji dobijenoj iz Poreske uprave, neće biti povraćaja para jer ni jedno domaćinsto nije uplatilo porez po uvećanim poreskim rešenjima“, kazao je Perišić.

Rasprava da li je odluka zakonita i ustavna

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da u proteklom periodu nije došlo do povećanja stope poreza, već do promene namene zemljišta za obračun poreza.

„Generalnim urbanističkim planom (GUP) usvojenim 2011. godine napravljen je značajno veći obuhvat građevinskog zemljišta na račun poljoprivrednog. Katastar i Poreska uprava su ove godine počeli da koriste taj obuhvat iz GUP za obračun poreza“, rekao je Bulatović i dodao da smatra da je „nepravično da se napravi toliki obuhvat gradskog građevinskog zemljišta, kada to zemljište nije opremljeno vodovodnom mrežom, kanalizacijom, ulicama“

Odbornik Demokratske stranke Miodrag Stanković rekao je da odluka o promeni namene zemljišta za obračun poreza nije utemeljena u domaćem zakonodavstvu i ustavu.

„Pored toga što je protivzakonita, nije ni pravična. Namena zemljišta menja se samo za sedmu gradsku zonu, a ne za čitavo područje Niša“, rekao je Stanković.

Prema njegovim rečima, aktuelna vlast je umesto promene namene zemljišta trebalo da izmeni stope poreza.

„Do 2012. godine porez po kvadratu iznosio je 200 do 300 dinara, a sada iznosi 1.200 dinara“, rekao je Stanković.

Odbornik Pokreta „Dosta je bilo“ Srđan Nonić je kazao da odbornici tog pokreta nisu glasali za donošenje pomenute odluke jer je protivustavna i protivzakonita.

Perišić je odbacio tvrdnje da je odluka o promeni namene zemljišta protivzakonita i protivustavna.

„Skupštinske službe su proverile zakonitost ove odluke. Slične odluke donosili su i drugi gradovi pre svega Beograd. Imamo i presude Upravnih sudova koje nam potvrđuju da je opravdano njeno donošenje“, naveo je Perišić.