Privođenja, kamenice i suzavac na protestu u Prištini

Vesti 24. jan 201516:06 > 19:06
Izvor: Tanjug, AP/Visar Kryeziu

Kosovska policija privela je upotrebila je suzavac i privela nekoliko učesnika današnjeg protesta u Prištini, a nekoliko policajaca je lakše povređeno.

Kako su naveli izvori iz policije privedeni su nasilni demonstranti koji su gađali kamenjem zgradu prištinske Vlade, ali i policajce koji su obezbeđivali skup.

Policija je koristila i suzavac kako bi rasterala nasilne demonstrante u centru Prištine.

Lider Pokreta „Samoopredeljenje“ Aljbin Kurti je sa današnjeg protesta u Prištini zatražio od premijera Kosova Ise Mustafe da do ponedeljka u 16 časova razreši aktuelnoig ministra za povrartak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

Kurti je Mustafi uputio ultimatum nakon što je od demonstranata zatražio da se dizanjem ruke izjasne o tome da li Jablanović treba da podnese ostavku, što su okupljeni i učinili.

U međuvremenu pojedini učesnici protesta su kamenjem gađali zgradu Vlade Kosova, kao i pripadnike Kosovske policije. Veći incident sprečilo je obezbeđenje protesta, a napadači su se povukli u masu.

Protest je zvanično završen, ali mnogi učesnici sa celog Kosova još nisu otišli sa Trga Ibrahima Rugove i Skenderbega.

Nekoliko hiljada građana, među kojima su i lideri opozicionih stranaka, organizovalo je danas protestnu šetnju ka zgradama Vlade i Skupštine Kosova kako bi iskazali nezadovoljstvo povodom situacije sa kombinatom Trepča.

Učesnicima protesta obratile su se i predstavnice Udruženja majki nestalih i ubijenih Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

Učesnici protesta traže ostavku ministra za povratask i zajednice Aleksandra Jablanovića, a traže i da Vladu napusti bivši premijer i saadašnji ministar spoljnih poslova Hašim Tači.

Jedna od parola koja se izdvajala je i „Isu damo, Kosovo ne damo“.

Kako su juče pojedini mediji pisali, protest je i protiv posete premijera Srbije Aleksandra Vučića Kosovu koja se dogodila 14. januara ove godine.

Napadnuti srpski novinari

Tokom protesta verbalno i fizički su napadnuti novinari RTK 2 Aleksandra Jovanović i Bojan Košanin, kao i snimatelj RTS-a Vladimir Milić.

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije osuđuju pretnje i napad na novinarsku ekipu RTK 2 i snimatelja RTS-a i maltretiranje koje su pretrpeli tokom izveštavanja sa protesta u Prištini.

„UNS I DNKiM traže od policijskih organa, Euleksa da preduzmu sve potrebne mere i pronađu vinovnike napada na ekipu RTK 2 i snimatelja RTS-a i spreče nove pokušaje napada na medijske radnike na Kosovu“, ističe se u saopštenju.

Košanin je izjavio da ih je tokom izveštavanja najpre napao jedan mladić albanske nacionalnosti, kome se potom priključila grupa od tridesetak ljudi koji su ga odvukli u masu i počeli da ga šutiraju i gađaju flašama i kamenicama.

Prema njegovim rečima, uspeli su da se otrgnu zahvaljujući nekolicini organizatora protesta koji su ih razdvojili, nakon čega su stigli u zgradu vlade Kosova odakle im policija više nije dozvolila da izađu, uz obrazloženje da za njih nije bezbedno izvan tog objekta.