Advokati najavljuju jaču saradnju s Ministarstvom pravde

Vesti 25. jan 201517:21 > 17:27
N1

Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević izjavio je da će, nakon prekida štrajka advokata, advokatura i Ministarstvo pravde ubuduće imati veoma jaku i čestu saradnju na zakonskim projektima, evropskim integracijama i reformi pravosuđa.

U izjavi agenciji Beta, Đorđević je rekao da je to deo postignutog dogovora Ministarstva pravde i AKS.

„Kao posledica toga već imamo osnivanje zajedničke grupe koja će raditi na odredbama Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, koji je jedan od prvih zakona važnih za pristupanje Evropskoj uniji i otvaranje poglavlja 23 i 24 pristupnih pregovora“, rekao je Đorđević.

On je dodao da će, osim toga, advokatura intenzivno raditi i u pristupnim pregovorima i na određivanju strategije reforme pravosuđa za budućnost.

„Advokatura je stekla status koji neće, u svakom slučaju, izgubiti upravo zbog toga što advokatura više nikada neće ćutati“, rekao je Đorđević.

Posle više od četiri meseca protesta, advokati u Srbiji sutra počinju da rade pošto su, uglavnom, ispunjeni njihovi zahtevi i usvojene izmene Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona.

Advokati su obustavili rad 17. seprembra prošle godine tražeći izmene propisa o javnom beležništvu, smanjenje paušalnog poreza i smenu ministra pravde Nikole Selakovića.