Suzavac, kamenice i vodeni topovi na protestu u Prištini

Vesti 27. jan 201513:24 > 21:57
Izvor: Kushtrim Kadriu

Žestoki sukobi policije i demonstranata u centru Prištine. Najmanje 56-oro policajaca je povređeno, od kojih dvojica teško, a 100 demonstranata je uhapšeno.

Na početku protesta generalni sekretar Pokreta „Samoopredeljenja“ Dardan Molićaj dao je ultimatum policiji da u roku od 15 minuta ukloni metalne barikade postavljene oko zgrade kosovske vlade, rekavši da su ovo mirni protesti i da barikade nisu potrebne, a pošto organi reda nisu reagovali, okupljeni su krenuli prema zgradi vlade.

Policija je na to reagovala i uz suzavac, vodene topove i gumene metke počela da rasteruje demonstrante, koji su ih gađali kamenicama, drugim tvrdim predmetima i molotovljevim koktelima.

U opštem haosu i nasilju, koje je potrajalo šest sati, više desetina demonstranata i policajaca je povređeno. Tokom sukoba na Trgu Skenderbega i okolnim ulicama u centru Prištine oštećene su mnoge zgrade i demolirana vozila.

Direktor policije Kosova Špend Madzuni kasno popodne je izjavio da je u nasilnim protestima u Prištini povređeno 56 policajaca, od kojih dvojica teško, i da je do sada privedeno više od 100 lica.

„Jednom policajcu je teško povređena glava, drugom ruka. Ostali su dobili povrede po telu“, rekao je Madzuni.

Direktor Urgentnog centra Basri Lenjani rekao je da je pomoć zatražilo 29 demonstranata, a kod nekih je intervenisala Hitna pomoć. Među učesnicima protesta su bili i lideri „Samoopredeljenja“ Albin Kurti, koji je, kako se tvrdi, povređen, Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj.

Vlada Kosova: Protestujte, ali ne ugrožavajte institucije

Kushtrim Kadriu

Oglasila se i kosovska Vlada saopštenjem u kome se kaže da uvažava prava i slobode građana, uključujući pravo na proteste, kao neotuđivo pravo izražavanja građanskog mišljenja, ali da ne toleriše ugrožavanje države, institucija, javne i privatne imovine.

Vlada osuđuje današnje pretnje organizatora protesta, podstrekivanje građana i manipulaciju učenika, koji su učestvovali u demonstracijama. Vlada Kosova poziva građane na političku i građansku umerenost, kao i na toleranciju. Istovremeno, osuđuje nasilje nad policijom i zahvaljuje joj na profesionalizmu, koji je iskazala tokom protesta.

Kushtrim Kadriu

U saopštenju se dodaje da kosovska Vlada izražava spremnost da sarađuje sa svim političkim subjektima, civilnim društvom i raznim grupama, kako bi sve zahteve građana rešila zakonskim putem i u skladu sa ustavom.

Poslanik kosovske skupštine Ilir Deda rekao je za TV Kohavizion da je Vlada, koju čine DSK i DPK antidržavna i dodao da se današnjim masovnim demonstracijama pokazalo da se narod Kosova neće zaustaviti do ispunjenja zahteva o smeni ministra za povratak u kosovskoj vladi Aleksandra Jablanovića i rešenju pitanja Trepče.