Poslanici saglasni: Protesti u Prištini destabilizuju Kosovo

Vesti 28. jan 201512:48 > 13:45
N1 info

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je da iza protesta u Prištini stoji namera da se oteža normalizacija odnosa Beograda i Prištine i da Srbija ne dobije pozitivnu ocenu o poglavlju 35 u pregovorima sa EU.

Na prvi pogled čini se da se radi o protestima koji imaju politički, čak i socijalni karakter, da se radi o jednom unutaralbanskom, političkom obračunu, prvenstveno zbog nezadovoljstva Ramuša Haradinaja što nije dobio premijersko mesto i nezadovoljstvo pokreta Samoopredeljenje, koje je inače veoma dobro organizovano”, rekao je Drecun novinarima u parlamentu.

Drecun je zatim rekao da mu se čini da je u pitanju “nešto dugoročnije” imajući u vidu da je čitav protest nastao na srpskom pitanju imovine nad „Trepčom“ i traženju ostavke ministra Dragana Jablanovića.

“Imajući u vidu da nijedna albanska politička partija na Kosmetu ne radi, a da ne dobije bar prećutnu saglasnost od neke zapadne zemlje, meni se čini da se radi o pokušaju nekoga da, ili uspori, možda čak i odloži nastavak procesa normalizacije odnosa, da uspori otvaranje poglavlja Srbije u procesu pregovora o pristupanju EU”, ocenio je Drecun.

Predsednik skupštinskog odbora za KIM smatra da će se koristiti svaka mogućnost da se izazovu novi protesti koji će ići do određene granice.

“Evidentno je da je u pozadini svega ovoga ipak namera ili Prištine ili nekog drugog da proceš normalizacije odnosa bude značajno otežan i da Srbija ne može da dobije pozitivnu ocenu o poglavlju 35 kada je u pitanju normalizacija odnosa sa Prištinom”, zaključio je Drecun.

Zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević izjavio je da protesti i nemiri u Prištini mogu da destabilizuju situaciju na Kosovu i Metohiji i ne idu u pravcu normalizacije odnosa između Beograda i Prištine.

N1 info

„Ovo što se dešava proteklih dana ne ide u pravcu normalizacije odnosa i možže dodatno da destabilizuje situaciju na prostoru Kosova i Metohije i otežža sam pregovarački proces“, rekao je Milićević.

On je istakao da Srbija želi nastavak normalizacije odnosa, kompromisno i pravično rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane.

Proteste u Prištini komentarisao je i šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović, koji je rekao da su ti protesti za svaku osudu, pre svega zato što su rušilački, nasilni i etnički motivisani.

„Motivisani su etničkom mržnjom i razlikama u tretiranju srpskog naroda na KiM, ja to tako razumem. Šta drugo, na žalost, danas na Kosovu može pokrenuti tako rušilački naboj nego odnos prema Jablanoviću i onome šta je on rekao“, naveo je Stefanović.

On je rekao da ne bi ulazio u motive demonstracija, ali je ocenio da su ionako loši odnosi sada dodatno zaoštreni i da je ponovo napravljena distanca između Srba i Albanaca.