Joksimović: Javnost neće saznati uzrok krize sa Makedonijom

Vesti 26. avg 201720:02 > 20:10
N1

Kriza između Srbije i Makedonije je došla nenadano, a kako se brzo pojavila, još većom brzinom se i spustila, rekla je u Dnevniku Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku. Ona dodaje da javnost nikada neće saznati šta su bili konkretni razlozi izbijanja ove krize.

„Na osnovu izjava srpskih i makedonskih zvaničnika teško možemo doći do zaključka ko je bio konkretan uzrok krize i verujem da se u javnosti nikada neće pojaviti zašto je do nje došlo“, rekla je Joksimović gostujući u Dnevniku.

On podseća da je posle izbijanja krize i povlačenja osoblja srpske ambsade u Skoplju došlo do niza komunikacija na najvišem nivou, a dogovoreno je, između ostalog, da premijer Makedonije dođe u Beograd, kao i da se dve zemlje međusobno podržavaju na putu evropskih integracija.

„Svaka turbulencija u regionu može biti okidač za dalje širenje. U ovom trenutku kriza je sanirana, i ne možemo govoriti o njenom prelivanju“, smatra sagovornica N1.

Predsednici vlada u regionu sastali su se u subotu u Draču, a teme su bile ekonomsko povezivanje i regionalna saradnja. Joksimović objašnjava da je regionalna saradnje preduslov evropskih integracija.

„Inicijativa koja se odnosi na ekonomsko povezivanje je deo Berlinskog procesa. O tome se razgovaralo na Samitu u Trstu, a EU stavlja akcenat na ovakvu vrstu saradnje“, objašnjava Joksimović i dodaje da ovakva vrsta povezivanja ne može biti zamena za proces integracija, ali može pomoći zemljama regiona da se osnaže i približe punopravnom članstvu.