Stručnjaci: Autoput Merdare-Niš strateški važan za Kosovo

Vesti 27. avg 201715:35 > 15:36
N1

Ključna inicijativa u regionu je infrastrukturno povezivanje. Prištinske vlasti već su počele pripreme za izgradnju 22 kilometra dugog autoputa od Prištine do Merdara, koji bi trebalo da se nastavi od Merdara do Niša. U Prištini kažu da je put od strateške važnosti, jer vezuje Prištinu za evropsku mrežu auto-puteva.

Projekat izgradnje autoputa Priština-Niš, o kojem se već dugo govori u javnosti, aktuelizovan je zvanično na zadnjem Samitu za Zapadni Balkan održanom ove godine u Trstu.

Autoput koji treba da bude izgrađen između Prištine i Merdara treba da bude nastavak već  izgrađenog autoputa između Pristine i granice sa Albanijom. Na taj način, kada bude zavrđen, put Priština – Niš će povezati Albaniju i Kosovo sa Srbijom, odnosno povezaće Kosovo i Albaniju sa evropskom mrežom autoputeva.

Ekonomski ekspert Ibrahim Redžepi smatra da je ovaj put od strateške važnosti za Kosovo, jer omogućava komunikaciju, promet robe i ljudi od kojih ce najveću dobit imati Srbija.

„Najveću dobit bi u ovom slučaju imali oni koji su ekonomski jači, u ovom slučaju to je Srbija. Ona ima veći izvoz, više ponuda ali i strateška pozicija Srbije se ovim putem menja, jer ona automatski dobija olakšan izlaz u 3-4 luke, što je velika prednost“, kaže Redžepi.

S druge strane, ekonomski ekspert Naim Gaši smatra da će Kosovo svakako imati koristi od autoputa Merdare-Niš, kako zbog izvoza tako i zbog dijaspore koja putuje kroz jug Srbije.

„Koristi Kosova od ovog autoputa su višedimenzionalne. Kao prvo, sav izvoz na Kosovu prolazi kroz Srbiju, tako da će to smanjiti cenu proizvoda izvoza na Kosovu, time će i potrošačka korpa biti jeftinija.
Druga korist je to što jedna trećina stanovništva Kosova živi u inostranstvu i oni kada dolaze na Kosovo, koriste autoputeve Srbije. Mislim da će to i u političkom aspektu uticati na smanjenje tenzija“, kaže Gaši.

Iz Ministarstva infrastrukture i transporta Kosova kažu da su zainteresovani da što pre počnu izgradnju autoputa Priština-Merdare, dugog 22 kilometra.

„Referentne postavke za izgradnju preliminarnog projekta za put od Prištine do Merdara su definisane. Put će finansirati EU i određena je kompanija koja treba da izradi idejni projekat puta u narednih 12 meseci“, naveli su iz tog ministarstva.

Autoput Niš-Merdare biće dug 77 kilometra. Procenjuje se da će put biti izgrađen do 2020. godine.