Nikolić: Diković je častan oficir, žele da destabilizuju VS

Vesti 30. jan 201511:43 > 11:52
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Predsednik Tomislav Nikolić je izjavio da je načelnik generalštaba VS Ljubiša Diković častan oficir i da su napadi na njega pokušaj da se diskredituje i destabilizuje vojska i da se ponizi sve što je u Srbiji dobro učinjeno u prethodne dve i po godine.

„Očigledno da postoje pojedini krugovi kojima nije u interesu da Srbija bude moderna, razvijena država i koji žale za vremenima kada su cvetali korupcija i samovlašće, jer su u takvom okruženju odlično prolazili, dok su građani živeli sve gore. Zato oni žele po svaku cenu da izazovu nestabilnost u Srbiji i da je vrate u haos iz kojeg je počela da izranja. Upravo tome služe orkestrirani napadi na brojne državne institucije, a evo, sada i na VS“, rekao je Nikolić.

U saopštenju se navodi da se Nikolić sastao danas u Predsedništvu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i da su razgovarali o spremnostima vojske i daljim koracima u cilju njene modernizacije.

 Tokom razgovora konstatovano je da Vojska Srbije svoje redovne aktivnosti obavlja po najvišim mogućim standardima.

Nikolić je ocenio da je vojska institucija koja uživa ogromno poverenje građana, da je uspostavila odličnu saradnju sa svim vojskama u svetu a da se ne sme zaboraviti koliko je vojska doprinela da se spasu imovina i životi ljudi tokom poplava koje su prošle godine pogodile zemlju.

„Upravo zbog svega toga je jasno da ova podmukla kampanja protiv VS, koja je počela još prošle godine nakon velike parade povodom 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, neće uspeti da poljulja poverenje građana u svoju Vojsku“, rekao je Nikolić.

Fond za humanitarno pravo optužio je juče Dikovića da je, za vreme rata na Kosovu 1999. godine, komandovao brigadom Vojske Jugoslavije čiji su pripadnici u Drenici počinili ratne zločine.

Zbog ranijih navoda o njegovoj umešanosti u ratne zločine Diković je 2012. godine podneo tužbu protiv Fonda za humanitarno pravo i Nataše Kandić.

Dačić: Napadima žele da oslabe Vojsku i državu

N1

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je danas da je politička stabilnost jedan od osnovnih uslova napretka Srbije te da je svako rušenje ugleda i kredibiliteta Vojske Srbije upereno protiv prosperiteta zemlje.

„Ovi napadi imaju za cilj slabljenje Vojske Srbije i države, ali su upereni i protiv regionalne stabilnosti“, izjavio je Dačić, saopšteno je Ministarstva spoljnih poslova.

Prema njegovim rečima, stalno ponavljanje nikada dokazaninih optužbi protiv generala Dikovića nanosi veliku štetu Vojsci i državi. „Uvek sam smatrao da nema jake Srbije bez jake, ugledne i poštovane vojske. Vojska Srbije je jedan od stubova stabilnosti Srbije, ali i važan činilac regionalnog mira i stabilnosti“, dodao je Dačić.