Tužilaštvo od FHP-a zatražilo dokumentaciju o Rudnici

Vesti 30. jan 201513:12 > 15:58
N1

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je od Fonda za humanitarno pravo celokupnu dokumentaciju, uključujući i zapisnike o izjavama svedoka koje Fond poseduje o zločinima navedenim u "Dosijeu Rudnica", kako bi se proverili navodi o počiniocima zločina.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević za Tanjug je izjavio da je Tužilašstvo pokrenulo pretkrivični postupak na osnovu do sada identifikovana 53 tela na lokaciji „Rudnica“, te da je zatražilo dodatnu dokumentaciju radi daljeg prikupljanja podataka i dokaza o zločinima koje su, prema tvrdnjama Fonda, počinili pripadnici VJ i MUP-a u aprilu i maju 1999. godine.

Tužilac je podsetio da je Tužilaštvo u januaru 2012. godine, proverom navoda Fonda za humanitarno pravo, utvrdilo da nije postojao bilo kakav osnov za sumnju da je general Ljubiša Diković bio odgovoran za ratne zločine navedene u krivičnoj prijavi Fonda za humanitarno pravo iz 2009. godine.

Fond za humanitarnu pravo juče je ponovio da poseduje dokumenta koja ukazuju da je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Diković odgovoran za ratne zločine na KiM .

Direktorka Fonda Sandra Orlović je, predstavljajući dosije „Rudnica“ o ratnim zločinima nad kosovskim Albancima rekla da su u Dosijeu navedeni dokazi koji „ukazuju na odgovornost ili ulogu pripadnika 37. motorizovane brigade VJ čiji je komandant tada bio Diković“.

Samo Tužilaštvo ima pravo da vodi istrage

Tanjug/Rade Prelić

Tužilaštvo za ratne zločine je još 2012. godine potvrdilo da se protiv Dikovića ne vodi nikakav postupak, niti da je on prijavljen kao učesnik nekog ratnog zločina, izjavio je advokat Đuro Čepić.

Čepić, koji je zastupnik Ljubiše Dikovića, rekao je na konferenciji za novinare da predstavnici Fonda za humanitarno pravo juče nisu izneli nikakve nove dokaze ili optužbe i pozvao ih da ih, ukoliko njima raspolažu, dostave Tužilaštvu za ratne zločine.

On je ocenio da je jučerašnja konferencija za novinare Fonda za humanitarnio pravo u funkciji parnice koju Diković vodi protiv te nevladine organizacije i njene bivše direktorke Nataše Kandić, a čije će naredno ročište biti održano za desetak dana.

Čepić je dodao da samo Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji ima pravo da vodi istrage, a da svi koji imaju sumnje ili neke dokaze treba da se obrate toj instituciji, te da je veoma loše da se vode, kako se izrazio, „para-istrage“.

On je posebno ukazao da su se mnoge optužbe FHP već pokazale kao netačne i kao primer naveo da je Diković optužen za nepravilnosti dok je bio komandant graničnog bataljona u Bajinoj Bašti 1995. godine, iako je on tada bio na školovanju u Beogradu, kao i da ga FHP dovodi u vezu sa zločinima u Obiliću 1998. godine, iako njegova jedinica te godine nije bila na Kosovu.