Prosvetari državi: Dosta je reči, hajdemo malo dela

Vesti 01. sep 201717:38 > 19:15
N1

Časovi su danas bili skraćeni u više od 600 škola, a u gotovo 150 je zvonilo na svakih 45 minuta, ali se iz učionica izlazilo posle 30 minuta rada. Prosvetni radnici izašlisu na ulice 13 gradova i poručili da traže povratak dostojanstva prosvetnih radnika.

Ukupan broj škola koje su skratile časove za trećinu je 756, tvrde u Uniji sindikata prosvetnih radnika. Nezadovoljni prosvetari okupili su se ispred resornog ministarstva kako bi ponovili već istaknute zahteve. Tri su ključna – povlačenje iz procedure nacrta zakona o javnim službama, hitno potpisivanje protokola o zaradama kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka i
povlačenje izmena svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

Šta to, u stvari, znači?

„Dolazimo u apsurdnu situaciju da moramo da molimo učenike za dvojku, da moramo da ih molimo da se ne ispisuju iz škole, jer ćemo imati problem sa formiranjem odeljenja“, kaže Miljan Mićunović iz Unije sindikata škola Beograd.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika veruju da njihova borba nije usamljena i da očekuju da im se pridruže kolege iz sveta sporta, kulture, zdravstva, nauke i socijalne zaštite, jer su svi oni pogođeni, pre svega najavljenim izmenama zakona.

Podvlačimo crtu i tražimo pristojnije zarade, poručuje Jansa Janković iz tog sindikata.

„Dosta je bilo reči, hajmo malo dela, pa znači ne jedan posto više od ostalih, već četiri posto, tri godine naredne da se potpiše protokol, da vratite sve što ste uzeli, da dođemo do nešto iznad republičkog proseka, pa da vidimo šta cemo posle, a ne od Vlade do Vlade – mi ćemo ovoliko, vi ćete onoliko, i šta na kraju ispada, ispada da smo sve niže i niže“, kaže Jankovićeva.

Iako upozoravaju da ne pristaju da budu jeftina radna snaga, većina prosvetnih radnika sa kojima smo razgovarali nije optimistična da će država ispuniti njihove zahteve. Veruju da se način borbe za njihova prava mora promeniti, ali ne znaju kako.

Međutim, Ministarstvo prosvete saopštilo je da se nastava u prepodnevnoj smeni normalno odvijala u oko 80 odsto škola. Prethodno je ministar Mladen Šarčević poslao kratku poruku: „Uživajte u onome što radite i imajte poverenja da će se nadležni potruditi da se vaš standard poboljša“.

Premijerka je bila nešto rečitija, pa je navela da od zakona o sistemu plata, koji je najveći trn u oku sindikalcima, neće odustati.

„Najbolji od naših nastavnika i dalje danas ima platu kao i nastavnik koji dođe na čas i čita novine. I to ovaj zakon menja. Odnosno čak ni ovaj zakon ni to ne menja, on daje mogućnost da se to promeni, i mi smo njima rekli, on je samo prvi korak u reformi… Drugi korak je da sednemo zajedno i vidimo koji  su to standardi na osnovu kojih ćemo ocenjivati kvallitet“, kaže premijerka.

Brnabić je dodala da je prosveta jedini javni sektor kome je plata vraćena na nivo pre krize i navodi da je o svim detaljima spremna da pregovara sa sindikatima, javno, pred medijima.