Tim formiran, deklaracija Srbije i RS u novembru

Vesti 02. sep 201716:42 > 16:50
Tanjug/ Sava Radovanović

Dvojica predsednika, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, dogovorili su se danas da Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda bude gotova do novembra, kada će biti održana i zajednička sednica vlada Republike Srbije i Republike Srpske.

Predsedničko-premijerski parovi republike Srbije i Srpske oformili su tim čiji će zadatak biti da napiše Deklaraciju o zaštiti i očuvanju srpskog naroda. Cilj dokumenta je tvrde – očuvanje jedinstva srpske nacije.

„Često nas kvalifikuju kako smo mi bosanski Srbi, a pričao sam sa Srbima iz Hrvatske koji ne vole da im kažu da su hrvatski Srbi. Mi smo jednostavno Srbi i želimo tom deklaracijom da se osvrnemo na tu istorijsku činjenicu, jer je neko namerno napravio tu istorijsku zbrku pre stotinu i nešto godina kada je počeo da nas razdvaja na taj način“, poručio je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

„Republika Srbije poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nemamo problem sa tim, ali ne želimo da nam bilo ko zamera zbog činjenice što se ponosimo da pripadamo istom rodu. I Mile i ja i bilo ko drugi. Dakle, to je naše pravo u skladu sa svim međunarodno-javno-pravnim aktima, u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, u skladu sa zakonima koji su posle Dejtonskog mirovnog sporazuma doneti u Republici Srbiji da poštujemo i čuvamo naš nacionalni identitet“, rekao je predsednik Srbije Alekasndar Vučić.

U planu je, naime, intenzivnije povezivanje Srba kroz jezik i kulturu.

Dokument će u fokusu imati pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na obrazovanje na srpskom jeziku, pravo na izučavanje nacionalne kulure, istorije i geografije, kao i pravo na očuvanje nacionalnog kulturno-istorijskog nasleđa.

Da ta prava žive u praksi pobrinuće se posebni novčani fond iz kojeg će se, između ostalog, finansirati i ekskurzije i omladinski kampovi u Srbiji i Republici Srpskoj, kao i ujednačavanje školskih programa s dve strane Drine. Deklaracija, tumače upućeni, politički odgovara i Dodiku i Vučiću – jer tako pokazuju brigu o nacionalnom. Ipak, upozoravaju – dokument bi mogao da uzburka BiH političku scenu.

„Očekujemo da budu novi istupi Bakira Izetbegovića, koji uvek kritički govori o tim nacionalnim istupima Dodika koji navodno ruše BiH, a favorizuju Republiku Srpsku. Tako da neće Sarajevo gledati blagonaklono na bilo koju deklaraciju srpsku“, ocenjuje Nenad Čaluković, novinar „Nedeljnika“.

Tekst deklaracije biće gotov u novembru. U 11. mesecu će dokument verovatno biti i usvojen i to na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i Srpske.