Gaće: Ispolitizovaće slučaj Bentli, jer je politika Kasandra

Vesti 04. sep 201708:23 > 08:23
N1

Urednica Novog magazina Nadežda Gaće smatra da će se i slučaj kada je "presečena" kolona vozila predsednika Aleksandra Vučića ispolitizovati, jer je su politički skandali u Srbiji grozniji od onih u nekadašnjoj seriji "Kasandra". Smatra da se radi o bahatosti u vožnji, a da ceo slučaj treba istražiti do kraja.

Kolona vozila u kojoj se nalazio predsednik Aleksandar Vučić „presečena“ je u subotu ujutru na kružnom toku Topčiderska zvezda u Beogradu, a zbog ugrožavanja bezbednosti predsednika države uhapšene su tri osobe. Blic piše da vozač „Bentlija“ ima pun dosije i da je blizak „škaljarskom“  klanu. Inače, automobil je u vlasništvu nekašnjeg fudbalskog reprezentativca Ivice Dragutinovića.

Na pitanje da li očekuje da će istraga odgovoriti na sva pitanja u vezi sa ovim slučajem, Nadežda Gaće kaže da bi to bilo pošteno prema građanima Srbije, jer predsednik države je predsednik države.

Podsetila je da se incident dogodio u ranim jutarnjim časovima, da je automobil vredan preko 200.000 evra, i da se kretao veoma velikom brzinom. „To govori o strašnoj bahatosti koja postoji u ovom društvu“, navela je.

Gaće podseća da je i ministar Stefanović rekao da, za sada, nema indicija da je to bio napad. „Ali, svejedno, mogao je to da bude bilo koji drugi građanin“, kaže Gaće, dodajući da u našem društvu postoji enormna bahatost u saobraćaju.

Ne bih baš iz toga izvlačila da je to pokušaj ubistva ili neko upozorenje predsedniku, navodi ona, ističući da treba drugačije voditi politiku bezbednosti saobraćaja.

Gaće smatra i da će se i ovaj slučaj ispolitizovati, jer za sve što se dogodi postoje „odmah različita mišljenja koja idu do paranoidnih slika“.

„Kad su politički skandali u pitanju, grozniji su od one serije „Kasandra“… Politika je postala rijaliti i skandal i imam osećaj prezrenja i averzije prema takvim situacijama“, navodi.

„Opozicija ozbiljnije da promišlja nastupe“

Govoreći o opoziciji, kaže da smatra da će ona pronaći puteve i ciljeve da se organizuje. Dodaje i da vlast ne treba svaki trenutak da koristi da unižava opoziciju. „Opozicija je bila na vlasti, kažnjena je na izborima, sada je jedna druga vlast punih pet godina. Već je dovoljno vremena prošlo da bi se govorilo da su oni prethodni krivi“, dodaje.

Kaže da je lično za jačanje opozicije koja je proevropska, i da su tu teme gde opozicija mora da se nametne, dodajući i da je dijalog o Kosovu, takođe, jedna od njih.

Politika je ozbiljan zanat i meni nije problem što su to ista lica, meni je veći problem da li se snalaze i da li će osmisliti ono što je građanima Srbije potrebno, navodi Gaće. Dodaje i da opozicija Srbije mora ozbiljnije da promišlja svoje nastupe.

U poslednjem broju Novog magazina, umesto kolumne, čitaoci mogu da pročitaju intervju sa ekonomistom Vladimirom Gligorovim koji kaže sledeće: „Ono što Srbiji nedostaje jeste spremnost da se donesu određenje strateške odluke, one koje su, da kažem, ustavotvorne“. 

Komentarišući to, urednica ovog nedeljnika kaže da je Gligorov mislio na ustavne promene i odnos Srbije prema Kosovu. „To je hteo da kaže – da se treba odreći teritorijalnih pretenzija“.

Dodala je da se Gligorov bavio ekonomskim reformama, a da se ispostavlja da pravih u Srbiji nije bilo. Mi jesmo stabilizovali fiskalnu politiku, ali do reformi nije došlo kad su u pitanju javna preduzeća, navodi urednica Novog magazina. „Veliki su otpori da se to reformiše… Nismo se ni pomerili od onoga da javna preduzeća budu partijski plen… Dok se to u ovom društvu ne dogodi, pravog, suštinskog preporoda u srpskoj privredi neće biti“, ocenjuje Gaće.

Govoreći o evrointegracijama, kaže da ovo rukovodstvo stvarno smatra da je mesto Srbije u EU.

Međutim, kako primećuje, javnost i količina tekstova u srpskim medijima, a pogotovo onih koji su bliski vlasti, nisu za to, i to izaziva malo šizofrenu situaciju.

Dodaje i da vežbe VS sa ruskim vojnicima možda i ukazuju na to da opredeljenje ka EU nije takvo čvrsto. Ipak, navodi da je razumljivo zašto Srbija balansira sa Rusjiom – jer smo od nje energetski zavisni.

Mi nećemo ući u EU dok stvarno ne zadovoljimo njihove kriterijume, navodi.

O ploči u Jasenovcu: Greške vlasti u Hrvatskoj

Govoreći o situaciji u Hrvatskoj i problemu s pločom sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu, kaže da je iznenađuje ta situacija, jer je u pitanju zemlja koja je ušla u EU.

Konstatuje i da kao da se Hrvatska, dok nije ušla u Uniju, primirila kad je u pitanju ta vrsta govora i poruka. Ne razumem zašto premijer Plenković ne može da reši ovaj problem, dodaje. Ocenjuje da je, kao i u našoj zemlji, u pitanju koketiranje sa jednim delom stanovništva i smatra da će ga to dovesti do novih parlamentarnih izbora, koji mu i ne idu u korist sada.

Gaće kaže da su komični modeli za rešavanje problema ploče koji su u opticaju, i da se radi o greški političkog rukovodstva Hrvatske, koje mora da izađe sa jasnim rešenjem.

Žena degradirana

Osvrćući se na novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Gaće kaže da ne sumnja da on neće biti dobar, ali da je problem u društvu, što se na ženu gleda kao na objekt, a slika toga su, nažalost, i mediji.

Veoma me ljuti u medijima što se na prvih pet, šest stranica analizira šta je rekao Vučić, Dačić, šta je neko hteo da kaže, a tek onda idu stranice prepune golih žena, pretučenih žena i sve ono što ženu strahovito degradira, ističe ona.

Kontrola sprovođena zakona u ovom društvu nije profunkcionisala – kontrola ko je odgovarao, ko nije – kao da u u ovom društvu nestane, dodaje. Ocenjuje da zato treba izgraditi moćne institucije koje to neće dozvoliti. Istakla je da je važno da i javnost postavlja ta pitanja.

„Naša uloga je da pitamo. Nacionalna laboratorija za proveru poljoprivrednih proizvoda 10 godina nije profunkcionisala, a Evropa je dala 7 miliona evra da se kupi… Naša uloga je da pitamo šta je s tim, gde su te pare“, zaključuje urednica Novog magazina.

Celo gostovanje pogledajte u videu: