Šarčević: Propusti tokom završnog ispita, ne može više tako

Vesti 04. sep 201712:51 > 13:00
Tanjug/Edib Tahirović

Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević ocenio je u Novom Pazaru da je otkrivanje brojnih propusta u školama tokom polaganja završnog ispita imalo za cilj da upozori prosvetare da to više ne mogu da rade.

Najviše propusta utvrđeno je upravo u Novom Pazaru, gde bi bez funkcije moglo da ostane 11 direktora osnovnih škola, ako Školski odbori poslušaju preporuku ministra Šarčevića da oni budu smenjeni. On je nakon svečanosti obeležavanja nove školske godine u Osnovnoj školi „Stefan Nemanja“ u Novom Pazaru rekao da je sada sve na savesti članova ovih odbora, koji će analizirati rezultate.

„Mi smo godinama unazad imali na istim mestima istu pojavu, što je signaliziralo da tu treba da proverimo šta se dešava. Nažalost, mnogo toga nismo uspeli da dokažemo, ali imamo dokaze gde se ispravljalo tokom pregleda testova, zato ćemo to i promeniti naredne godine“, rekao je Šarčević. 

On je dodao da je sam model završnog ispita loše koncipiran i da će biti drugačije kada odgovornost bude snosio sam direktor jedne škole, sa timom svojih nastavnika. 

„Ne moramo sebi da ulepšavamo stvarnost tako što ćemo decu od malena učiti da je dozvoljeno prepisivati i na taj način postizati bolje rezultate. To više niko pametan ne radi, a ovo su loše pojave koje moramo otkloniti“, rekao je Šarčević. 

Ministar je istakao da, bez obzira na sve što se desilo, ima visoko mišljenje o radu velikog broja škola u tom gradu. 

„Pre svih bih izdvojio ovdašnju Gimnaziju i Državni univerzitet. Kolege u Novom Pazaru su prilično opterećene u radu, jer su njihova odeljenja preglomazna“, rekao je Šarčević. 

Ministar je poslao dopis školskim odborima kojim traži da primene zakonske odredbe prema direktorima, odnosno nastavnicima koji nisu poštovali Stručno uputstvo za sprovođenje završnog ispita. 

Novopazarske škole u kojima su utvrđene nepravilnosti su „Bratstvo“, „Avdo Međedović“, „Ćamil Sijarić“, „Desanka Maksimović“, „Halifa bin Zaid Al Nahjan“, „Jošanica“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Meša Selimović“, „Rifat Burdžević Tršo“, „Stefan Nemanja“ i „Vuk Karadžić“.