Umesto raspisivanja konkursa, Srbija deceniju u v.d. stanju

Vesti 07. sep 201718:54 > 09. sep 2017 16:46
Tanjug/ Sava Radovanović

Vlada Srbije nastavila je praksu da umesto raspisivanja konkursa za mesta u državnoj upravi ili državnim preduzećima, na te funkcije imenuje vršioce dužnosti. Stručnjaci upozoravaju da to odgovara Vladi, jer u bilo kom trenutku može da zameni onoga koga je imenovala, čime "kupuje" njegovu poslušnost.

Vlada Srbije na sednici poslednjeg dana avgusta donela je odluku i o tridesetak kadrovskih rešenja. Međutim, na većinu funkcija, na mesta pomoćnika ministara, direktora uprava ili generalnih direktora akcionarskih društava u kojima je vlasnik, vlada je imenovala – vršioce dužnosti.

Mi smanjujemo broj ljudi koji obavljaju poslove v.d. stanja posebno u funkciji pomoćnika ministara. O tome smo u stalnoj komunikaciji sa EU, to je nešto na šta je nama skrenuta pažnja i ta situacija se uveliko poboljšava“, kaže premijerka Ana Brnabić.

Stručnjaci, međutim, upozoravaju da se imenovanjima vršilaca družnosti krše zakoni, koji su predvideli raspisivanje konkursa za ta mesta i ističu da je Srbija praktično već deceniju u v.d. stanju.

Glavna poruka v.d. stanja je da su svi zamenjivi. Da niko tu nije na osnovu svojih zasluga već isključivo na osnovu dobre volje onoga ko drži političku moć. V.d. stanje odgovara onima koji mogu veoma lako da zamene trenutnog vršioca dužnosti nekim drugim“, smatra Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Prema zvanični podacima, od 346 radnih mesta, takozvanih „položaja“ u državnoj upravi, samo 91 mesto vlada je popunila nakon sprovedenog konkursa.