Meštani sela Rakita brane lokalni put i reku od investitora

Vesti 09. sep 201716:53 > 17:03
N1

Dok uz sve potrebne dozvole opštine Babušnica privatni investitor za potrebe svoje hidrocentrale Zvonce sprovodi planinsku reku iz sela Rakita, meštani pišu peticije i traže zaštitu nadležnih, jer su uvereni da će zbog radova ostati i bez reke i bez jedinog puta.

Selo sa oko 200 domaćinstava nekada je imalo bioskop, policijsku stanicu, lekara, rudnik sa stotinama zaposlenih, sada imaju – krizni štab. Zbog namere investitora da njihovu reku cevima prevede do hidrocentrale koja je u susednom selu, i da cevi sprovede duž puta, među meštanima je vanredno stanje.

„Životno je bitno zato što mi strepimo da ćemo sutra ostati bez prolaza. Ostaćemo bez puta“, rekao je meštanin Danilo Stojanov.

„Mi smo skupljali kamen, pravili taj put. Šta nismo radili, sad hoće da ga poruše“, dodao je Desimir Stojanov.

Ovo je jedini put iz sela. Plan je da se cevi ukopavaju sa strane prema brdu.

„Ovde planiraju da ukopaju to. Kako da odvoje put? Ako krene brdo jer gore već ima pukotina, kako? To laik vidi da uopšte nije moguće“, objašnjava Mile Nikolov.

Da je to gledanje laika, kaže njihov odbornik. Opština i investitotor su pri istom stavu – sve posle radova može da se vrati u prvobitno stanje.

Dok se dogovori još pišu, radovi traju…Nema šefa gradilišta, niti je na bilo koji način obeleženo.

Na pitanje N1 kako se zna šta se tu radi kad nije obeleženo gradilište niti ima table ko je investitor, Zlatanov kaže: „Obeleženo je dole u Zvoncu“.  Na komentar novinarke N1 da se oni nalaze u Rakiti, Zlatanov je rekao: Pa verovatno će da obeleže, ne znam ja“.

Investitor za N1 porukom poručuje da hoće da govori o radovima, ali je ove nedelje u inostranstvu. Za to vreme, meštani nadgledaju radove i čekaju odgovore.

Pustinja, odnosno planinskih sela bez ljudi i u ovom kraju već ima. Rakita za sada nije jedno od njih.

U istom pravcu – od Rakite do Zvonca ide i planinska reka, a kada radovi budu završeni umesto koritom, ići će kroz cevi, a meštani strahuju da bi u koritu mogao da završi put.

Pogledajte prilog Gordane Bjeletić: