Dunja Mijatović: Nasilje počinje rečima, Balkan nije naučio

Vesti 15. sep 201711:09 > 11:15
OSCE/Alexander Kim

Bivša predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović izjavila je da nasilje počinje rečima i da region Zapadnog Balkana to zna bolje od drugih naroda u Evropi.

„Još lečimo ožiljke govora mržnje. I dalje nismo naučili na tim greškama i zločini iz mržnje dešavaju se na ulicama, i dalje nismo društvo koje sebe može da nazove potpuno demokratskim i slobodnim“, rekla je Dunja Mijatović u Beogradu na konferenciji o zločinu iz mržnje u okviru Nedelje ponosa.

Ona je rekla da je jedna od četiri osoba iz LGBTI zajednice iskusila neki oblik zlostavljanja i dodala da Srbija ima dobre zakone, ali da ih treba sprovoditi.

„Moramo da otvorimo svoje umove, ali pre svega srce. Na Balkanu naši umovi su još zatvoreni. Uvek stojim sa LGBTI zajednicom i borim se za njihova prava. Ljubav je ljubav, kažemo na bilo kom jeziku u ovom regionu, ali želim da pošaljemo jaku poruku svetu oko nas“, rekla je Dunja Mijatović i pozvala učesnike konferencije da uzviknu „love is love“.

Direktor za Evropu Civil rajt difendersa (Civil Rights Defenders) Goran Miletić kao primer govora mržnje naveo je grafit u centru grada na kojem piše „Smrt pe*erima“, a koji je ispisan na zidu vrtića 2009. godine.

„Taj grafit je simbol svega, on je napisan 2009. godine. On stoji i dan danas i izgleda da nikome ne pada na pamet ni da istraži ko ga je napisao, niti da ga ukloni“, rekao je Miletić.

On je rekao da u sudovima često postoji nerazumevanje za zločin iz mržnje i da pristup pravdi ostaje veliki problem, jer sve zavisi od toga na koga stranka „naleti“, dodavši i da nije očekivao da u Skupštini Srbije čuje tonove koji imaju prizvuk govora mržnje i da je takvo izlaganje imao pokret Dveri.

Miletić je kazao da, prema istraživanjima, četvrtina pripadnika LGBTI zajednice tvrdi da je fizički napadnuta, a da je više od 70 odsto izloženo verbalnim napadima, kao i da su starije generacije mnogo otvorenije od učenika u srednjim školama.

 Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je ta institucija uvek podržavala i da će uvek podržavati LGBTI populaciju.

On je rekao da je Srbija krajem 2012. godine uvela kaznu za zločin iz mržnje, ali da do danas nije doneta nijedna pravosnažna presuda za zločin iz mržnje na osnovu nečije seksualne orijentacije. Dodao je da ohrabruje činjenica da je Ministarstvo unutrašnjih poslova odredilo osam oficira za vezu sa LGBTI zajednicom.

Pašalić je kazao da ljudi koji govore protiv LGBTI prava i Parade, pozivajući se na srpsku tradiciju, moraju da znaju da Srbija nikada nije bila zemlja mržnje.

„Nećemo dozvoliti da Srbija bude zemlja mržnje. Naše okupljanje u nedelju neće uticati na one koji mrze, okupljanje je sa ciljem da se motivišu ravnodušni, da dignu svoj glas protiv mržnje i ne dozvole da ona prevlada“, rekao je Pašalić.

Direktorka Vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da je važno to što su aktivnosti u okviru Nedelje ponosa održane u Skupštini Srbije i da je važno da su tamo došli predstavnici stranaka, kao to i da se današnji skup održava u Palati Srbija.