Vučić: O kritikama Jankovića ćutim, Hanu ću reći sve u lice

Vesti 01. feb 201523:36 > 23:36
Tanjug/Rade Prelić

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom najnovijih događaja u vezi sa lanjskim incidentom na Paradi ponosa i prebijanja njegovog brata, da je ćutao o kritikama Zaštitnika građana Saše Jankovića, a da će evropskom komesaru Johanesu Hanu "kazati u lice".

„Kada je reč o kritikama od strane Saše Jankovića, nisam imao nikakve primedbe, ćutao sam. Mada, da budem iskren, sve ovo me podseća na ‘Balkanskog špijuna’ i zato ću Johanesu Hanu, sve što mislim o njemu i njegovoj kancelariji, da kažem u lice“, rekao je Vučić za Kurir.

„Pa, zamislite situaciju – neko je na zverski način izubijao čoveka, slučajno je to moj brat, i još dvojicu ljudi. Mogao je da ostane bez bubrega, polomljene kičme, nije mu omogućeno da dobije prvu pomoć. A onda je krenula hajka, ne zbog njega već zbog njegovog brata, mene, i deo javnosti je govorio: Baš lepo što je dobio batine, mogao je zbog brata da dobije malo jače“, rekao je Vučić.

Na podsećanje da je ministar odbrane Bratislav Gašić rekao da sve ovo podseća na scenario pre ubistva Zorana Đinđića, a da su mu, s druge strane, zamerali da se bavi teorijom zavere, Vučić je kazao:

„Zamislite teoriju zavere u kojoj ljude onako prebijene optužujete da su svojim glavama i leđima napali nečije pendreke. Sad neću da se oglašavam, ali kad tužilaštvo bude donelo odluku, kazaću ko je taj ko puca u Srbiji i o čijem trošku“.

„Nikolić ima pravo da kritikuje Vladu“

Aleksandar Vučić izjavio je da predsednik Srbije Tomislav Nikolić ima pravo da govori šta želi i da kritikuje Vladu.

„Naš posao u Vladi je da trpimo kritike svakog građanina, posebno predsednika, i da uglavnom ćutimo“, rekao je Vučić.

„Ako se nekad drznemo da izgovorimo neku reč, računam, biće tu (evropski komesar Johanes) Han ili neko drugi da nas spreči“, rekao je premijer.

Na pitanje šta misli o fondaciji Dragice Nikolić i da li treba da prijavi donacije, Vučić odgovorio:

„Mislim da oni prijavljuju i da je ta fondacija mnogim ljudima pomogla“.

„Ove godine Zakon o poreklu imovine“

Aleksandar Vučić najavio je da će ove godine biti donet Zakon o poreklu imovine.

„Ne mogu neki tajkuni da prijave platu od 30.000 dinara, a da imaju automobile i od 150.000 evra. Nekog malog mogli bi smo i da razumemo, u ljudskom smislu, ali kako da razumemo one koji prijavljuju minimalne prihode, a voze preskupe automobile“, rekao je Vučić.

„U redu je ako neko ne može da objasni baš svaku sitnicu, razliku od 50.000 evra, ali nije u redu da ne može da objasni razliku od dva, tri miliona evra i da kaže da je to od babe, a baba jedva preživljava“, rekao je Vučić, koji ne misli da je estrada najveći problem i nije mogao u potpunosti da negira tvrdnju da postoje otpori donošenju zakona o poreklu imovine.