Ksenija Milenković vodi Kancelariju za evropske integracije

Vesti 03. feb 201512:33 > 17:06
Medija centar Beograd

Ksenija Milenković, dosadašnja zamenica ambasadora u srpskoj misiji pri EU u Briselu, imenovana je na sednici Vlade za v.d. direktora Kancelarije za evropske integracije, saznaje Tanjug.

Ona je na poziciji zamenice šefa misije Srbije pri EU od 2011. godine.

Ksenija Milenković završila je Pravni fakultet sa prosečnom ocenom 9.61, i od 1998. do 2002. godine radila je u ambasadi Izraela u Beogradu, na poslovima odnosa sa javnošću i saradnje u oblasti kulture i medija.

Narodni poslanik postaje 2004. godine do 2006. godine, kada postaje generalni sekretar Evropskog pokreta.

Od 2007. do 2011. obavljala je posao savetnika za spoljnu politiku i evropske integracije u kabinetu potpredsednika Vlade Božidara Đelića.

„Nisam stranački kadar“

Milenkovićeva je izjavila je da je na tu funkciju dospela kao profesionalni, a ne stranački kadar i da veruje da će Kancelarija odsad još efikasnije obavljati svoj posao.

„Želim da se zahvalim premijeru, Vladi Srbije i ministarki (Jadranki) Joksimović na ukazanom poverenju i ubeđena sam da će Kancelarija još bolje raditi na evropskim integracijama“, rekla je Milenkovićeva novinarima u Briselu, gde je dosad bila zamenica šefa misije Srbije pri EU.

„Posle devet meseci konačno imamo jednu stručnu i profesionalnu osobu na čelu Kancelarije“, izjavila je ministarka Jadranka Joksimović. Ona je dodala da će Milenkovićeva, zahvaljujući iskustvu i kontaktima koje je stekla u Briselu, odlično obavljati tu dužnost.

 Ona je ukazala da će najveći izazov za Kancelariju u narednom periodu biti priprema za otvaranje prvih poglavlja u pregovaračkom procesu.

„Izrada akcionih planova za poglavlja 23 i 24 je pri kraju, a do kraja marta trebalo bi da završimo skrining za sva poglavlja“, rekla je Milenkovićeva, dodajući da očekuje da će se nakon otvaranja poglavlja rad kancelarije intenzivirati.

Ona je demantovala medijske spekulacije da je imenovana po partijskoj liniji.

„Bila sam član G17 plus od 2002. do 2006, i od tada, a ni sada, nisam član nijedne stranke“, rekla je Milenković.

Ona je dodala da je od 2007. do danas obavljala niz funkcija u državnoj upravi, ali isključivo kao profesionalni kadar.