Novinari iz regiona solidarni sa Vranjskim i Dojčinovićem

Vesti 20. sep 201721:27 > 21:44
Shutterstock

Preko 160 novinara i medijskih radnika sa postjugoslovenskih prostora, među kojima i pet predsednika novinarskih udruženja, potpisalo je pismo solidarnosti sa kolegama iz Srbije - Vukašinom Obradovićem, Stevanom Dojčinovićem i zaposlenima u ugašenom nedeljniku Vranjske.

Novinarska mreža ističe da je do sada reagovalo na pojedine fizičke napade i pretnje našim kolegama na postjugoslovenskim prostorima.

Upozoravali smo na posledice kreiranja atmosfere otvorenog lova u kojoj je nemoguće baviti se poslom novinara.

Ovaj put zahtevamo od svih međunarodnih organizacija da konačno krenu da rade u interesu naše profesije i interesu samog društva za čiju demokratizaciju imaju mandat, posebno otkad je Srbija postala kandidat za prijem u EU.

Mreža je ocenila da alarmantnijeg poziva na pomoć od poteza Vukašina Obradovića, koji je svoj život stavio na kocku zbog situacije u profesiji i zemlji – nema.

Konačno moramo da shvatimo da je ugrožavanje radnog mesta i same profesije, ponižavanje i ljudsko i profesionalno, kojem su izloženi mnogi medijski i drugi radnici u ovoj zemlji, ugrožavanje ljudskog života, upozorili su novinari regije.

Mi, dole potpisani medijski radnici, pozdravljamo odluku našeg kolege Vukašina Obradovića da prekine štrajk glađu, stojimo uz njega i njegovu borbu ljudski i profesionalno, kao i uz Stevana Dojčinovića i kolege iz Vranjskih, te zahtevamo od vlasti i međunarodnih institucija i organizacija da obezbede minimum uslova da se profesionalno bavimo našim poslom, kaže se u pismu.

Novinarsku mrežu, neformalnu asocijaciju novinara sa postjugoslovenskih prostora, čini više desetina novinara koji su se ujedinili kao solidarni odgovor profesije na snižavanje nivoa medijskih sloboda i bezbednosti novinara u regionu, ali i drastičan porast ugrožavanja etičkih normi izveštavanja, između ostalog i eskalaciju govora mržnje.

Pismo su popisali predsednici novinarskih udruženja Saša Leković (Hrvatska) Borka Rudić (BiH) Petra Lesjak Tušek (Slovenija) Naser Selmani (Makedonija) Slaviša Lekić (Srbija), a u saopštnju se navode imena svih 160 potpisnika pisma.

PEN Centar: Pritisci na medije opasnost po društvo

Pritisci na profesionalne medije i progon novinara predstavljaju suštinsku opasnost za naše društvo, ocenio je Upravni odbor Srpskog PEN centra i istakao da u demokratskom društvu nema vrednosti zbog kojih ova prava mogu biti uskraćena.

PEN centar u saopštenju ukazuje da su dramatično gašenje Vranjskih i štrajk glađu njihovog urednika i osnivača Vukašina Obradovića učinili očiglednim svakome ko hoće da vidi tešku situaciju u kojoj se danas nalaze mediji u Srbiji, ali i njihovi čitaoci, gledaoci i slušaoci, ističe se u saopštenju

Srpski PEN centar sa zabrinutošću poziva srpsku javnost da se solidariše s profesionalnim medijima, njihovim novinarima i urednicima, zaposlenima i izdavačima.

U saopštenju ističe da slobodnog društva i kritičke i informisane javnosti ne može biti bez slobodnih i profesionalnih medija. Sa svakim ugašenim medijem gasi se po jedno svetlo u Srbiji.

Pen cnetar podseća da gotovo svakog dana saznajemo da je neki medij u Srbiji ugašen. Gotovo svakog dana saznajemo da je neka gledana emisija nestala iz TV programa. Gotovo svakog dana saznajemo da neki relevantni autori više neće biti objavljivani u medijima čija je reputacija počivala upravo na toj saradnji.

Umesto slobodnog informisanja, upozorava Srpski PEN centar koje će biti u znaku različitih izvora i stavova, kao i dijaloga u kome će se predstavljati i uvažavati razlike, javnost je izložena beskrajnim i bespoštednim kampanjama.

Spinovi i cenzura uništavaju poslednje tragove informisanosti, upozorava Pen centar.

U saopštenju se ukazuje da su mediji ugroženi političkom i ekonomskom cenzurom iz koje, kao jedna od najopasnijih posledica, proističe autocenzura. Pritisci na profesionalne medije i progon novinara predstavljaju suštinsku opasnost za naše društvo.

Uporedo sa ubrzanim gašenjem profesionalnih medija, pratimo kako narastaju i bujaju tabloidi i rijaliti formati prevazilazeći sve granice civilizovane komunikacije i elementarne pristojnosti. Javnu scenu formulišu tabloidi ispunjeni aferama. Čitav niz televizija s nacionalnom frekvencijom pretvorio se u platformu za promociju rijalitija i sadržaja opasnih za svako pristojno društvo, uakzuje Srpski PEN centar.

Konstatuje takođe da je kultura izrazito marginalizovana u najvećem broju medija, a važne teme savremenog trenutka i našeg društva izgubile su prostor u medijima, čime se onemogućava dijalog o stvarima koje se tiču svih nas.

Takođe upozorava da televizije vrtoglavom brzinom menjaju uređivački koncept na osnovu koga su stekle nacionalnu frekvenciju kao javno dobro od posebnog značaja, ali se njihove frekvencije ne dovode u pitanje.

Na taj način, konatstuje PEN Centar u saopštenju, se podstiče njihov besprimerni napad na osnove novinarske profesije, na prirodnu potrebu društva za uravnoteženim informacijama i na civilizacijsku potrebu za ljudskošću, uređenošću i pristojnošću.

Srpski PEN centar podseća da je neotuđivo pravo građana na slobodno informisanje i na dostupnost informacija. U demokratskom društvu nema vrednosti zbog kojih ova prava mogu biti uskraćena.