Rosić o medijima: EU ne reaguje dok "baš ne zagori"

Vesti 22. sep 201708:50 > 09:30
N1

EU se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije, niti u dešavanja u medijima i cenzuri, za njih je Aleksandar Vučić faktor stabilnosti i dokle god se problemi ne preliju na komšiluk, oni neće reagovati, izjavio je novinar Nedeljnika Branko Rosić. Podseća da je za svet i Slobodan Milošević bio faktor stabilnosti pre bombardovanja, kao i Tito nekada.

EU se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije, niti u dešavanja u medijima i cenzuri, za njih je Aleksandar Vučić faktor stabilnosti i dokle god se problemi ne preliju na komšiluk, oni neće reagovati, izjavio je novinar Nedeljnika Branko Rosić. Podseća da je za svet i Slobodan Milošević bio faktor stabilnosti pre bombardovanja, kao i Tito nekada.

„Mi smo i 90-tih godina imali gašenja medija zbog pritisaka od strane Miloševića, pa su nekako ipak uspeli da se održi deo tih nezavisnih medija. Mislim da novinari ovde treba da sami srede stvari. Bili su i izbori ’96 i ’97, pa je Milošević morao da prihvati rezultate…Mislim da ako budu veliki povici od strane novinara i medija, da će vlast morati nešto da koriguje“, izjavio je Rosić u Prelistavanju štampe.

Evropska unija (EU) podsetila je Beograd, povodom optužbi partije ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina, Pokreta socijalista, na račun urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, da će pratiti poštovanje slobode medija u Srbiji tokom procesa pristupanja Uniji, naveo je Balkan insajt.

Na tekst „Tetka iz Kanade platila Vulinu stan“ u kom se tvrdi da ministar odbrane ne može da dokaže poreklo više od 200.000 evra kojima je kupio stan, Vulinov Pokret socijalista odgovorio je saopštenjima u kojima urednika KRIK-a naziva narkomanom i optužuje ga da ne prijavljuje sve prihode. „Nezavisni, pluralistički i jaki mediji predstavljaju kamen temeljac svakog demokratskog društva“, poručeno je iz EU u saopštenju.

 Rosić kaže da je to princip koji primenjuje EU, da se neće mešati, dok, kako je rekao, „baš ne zagori“.

„Dok se sve te stvari dešavaju unutar Srbije, oni se neće mešati, niti ih to zanima, sve dok se ta nestabilnost ne prelije na region. Pa i Titu se žmurilo na razne stvari, jer je i on bio ‘faktor stabilnosti’…Dok god se ne rovari po komšiluku, to Evropu ne zanima“, rekao je Rosić.

Na pitanje o gašenju novina „Vranjskih“ i o tome da li je situacija u medijima beznadežna, Rosić je rekao da ne može da kaže da novinarstvo u Srbiji ima svetlu budućnost.

„Na jednoj tribini o medijima, neko je rekao da je u vreme Tita bila jaka cenzura, da nije bilo nezavisnih medija, a jasam na to rekao: A šta je danas ako nije cenzura? Novinarstvo je danas oslonjeno na marketing i oglašavanje. Živimo u jednopartijskom sistemu u kome su oglašivači oslonjeni na tu partiju, i oni se neće oglašavati u medijima koji su protiv vlasti. I to je ta cenzura“, ocenio je Rosić. „Ne znam kako bi neki medij mogao ispod tog radara da se izvuče“, dodao je.

Na pitanje o nenamenskom trošenju novca i činjenici da su sve češće situacije u kojima državni funkcioneri smatraju da uopšte ne moraju da odgovaraju na novinarska pitanja, novinar Nedeljnika kaže: „Da, već su krenule te neke ‘tetke iz Kanade’. Na društvenim mrežama duhovitosti ne izostaje. Problem je što mi danas imamo PR-ove vlasti i stranaka, mnoge medije čak ni ne zagolica ono šta drugi kažu“, ocenio je Rosić.

„Nemamo onu moćnu infrastrukturu…ili ovi sada misle da oni imaju tu moćnu infrastrukturu…Ili će jednostavno reći: narod je svoje rekao u glasačkim kutijama i tu se stvar završava“, rekao je Rosić.

„Imate daljinski, promenite kanal“

Državni zvaničnici ne propuštaju priliku da u medijima govore kako nema cenzure, da svako govori ono šta želi.

„Ja ne kažem da je narod podložan manipulaciji, ali zašto bi obični konzumenti bili eksperti za medije…Misle ljudi da zavisimo od toga koliko prodamo novina, ne znaju da je advertajzing mnogo važan“, rekao je Rosić.

Rosić je u novom Nedeljniku objavio kolumnu sa naslovom „His way“. Na pitanje o čijem putu se tu radi, on je objasnio da je pisao o vlasniku Pinka Željku Mitroviću i protestu Dveri ispred zgrade te televizije.

„Ja nisam bio hroničar, ako se bude snimao film o Mitroviću, biće tu raznih detalja: Bordžija, trovanja, lečenja u Nemačkoj. Bavio sam se time ‘šta bi bilo kad bi bilo’, da recimo na sledećim izborima pobedi Boško Obradović, kakve bi bile naše novine, televizija, da li bi zaista nešto bilo drugačije“, rekao je Rosić.

 Na pitanje šta misli o peticijama da se zabrane rijaliti programi, Rosić kaže da su ti programi potpuno besmisleni, ali da ih narod voli.

„U Velikoj Britaniji se Big brother najavljuje pompezno, i dalje se emituje i gleda. Tamo postoji ‘Sun’, ali postoji i ‘Gardijan’. Problem je što u Srbiji postoje samo novine poput ‘Sun’, kič, šund i zabava“, rekao je i dodao da ne mogu da se opravda govor onih koji kažu ‘imate daljinski, pa promenite kanal“.

On objašnjava da je u staroj Jugoslaviji kič i šund bio oporezivan, postojala je Komisija za šun, pa su recimo, ploče sa sadržajima niskog kvaliteta bile skuplje, zbog dodatnog poreza.

„Ne znam šta bi danas moglo da bude rešenje. Tada nije bilo reči ‘tržište’. Kod nas je pod tom rečju došlo svašta. Oprtavdanje je ‘narod to voli’. Pa narod vidi se voli i Nika Kejva, čovek je prodao sve karte za koncert u Beogradu, pa ne vidim da je vest o tome na naslovnim stranicama“, rekao je Rosić.

Komentarišući vest da školu u Višnjićevoj ulici ipak neće pohađati deca migranata, Rosić kaže da je to apsurdno. „Apsurd je da su neki od tih roditelja takođe nekada bili izbeglice. Deluje da smo mi širokogrudi i gostoprimljivi, ali sve dok ne dođe do nas“, rekao je Rosić i dodao da deca lepo prihvataju migrante sa Bliskog istoka.

„Deca nemaju problema, njihovi roditelji imaju problema. Mi prosto ne možemo da izađemo iz ratova 90-tih, iz čaure u kojoj mi ne shvatamo svet…Deca nemaju problem, ali mi, njihovi roditelji, odrastali smo u vreme kada je sve što dolazi iz inostranstva bilo opasno“, zaključio je Rosić.

Pogledajte i šta je Rosić rekao o Željku Bebeku u gostovanju u Novom danu: