Stereotipi o komšijama i manjinama u udžbeniku za istoriju

Vesti 23. sep 201711:32 > 11:42
N1

Istoričar Aleksandar R. Miletić analizirao je udžbenik za istoriju za treći razred gimnazije, koji je napisao njegov kolega istoričar Radoš Ljušić, bivši direktor JP Službeni glasnik. Udžbenik obiluje stereotipima na račun naroda koji žive u okruženju Srbije ili su nacionalne i verske manjine.

Miletić je za Blic rekao da se takva učestalost etničkih diskvalifikacija i uvreda ne nalazi ni u udžbenicima istorije iz vremena Slobodana Miloševića.

U udžbeniku piše da su Crnogorci deo srpskog naroda, a etničko poreklo im je srpsko. Ljušić navodi: „Prvoslavlje, Rusija i Srbija tri su bitna činioca u povesti Crne Gore. Crnogorci su se kleli u sva tri, ali nikada iskreno već prema potrebama“.

Kada su u pitanju Bošnjaci, autor citira ruskog slavistu Aleksandra F. Giljferdina koji piše da su bosanski Sloveni primili islam iz materijalnih pobuda, a da su kasnije postali preterano revnosni u svojoj veri. „Renegat postaje nehotice fanatikom svoje nove religije samo da bi pred samim sobom opravdao svoje otpadništvo“, navodi se u udžbeniku.

Za pretke današnjih Bošnjaka Ljušić piše da su memoaristi iz 19. veka beležili „da su ti muslimani, poturčenjaci, bili raji nesnosniji od Osmanlija, pravih Turaka“.

Blic navodi da u celom udžbeniku nema nijedne afirmativne konstatacije o susednim narodima ili etničkim i verskim manjinama u Srbiji.

Ne znam kako je Ministarstvo odbrane odobrilo takav udžbenik. To mogu znati samo službenici Ministarstva koji su bili na dužnosti poslednjih 10 godina. Iznenađuje da se udžbenik koji je postavljen protiv globalističke Evrope i koji je u tolikoj meri opterećen negativnim stereotipima i uvredljivim konstatacijama o nesrpskim etničkim manjinama pojavio u jeku procesa evropskih integracija, kaže Miletić.

Dodaje da očekuje da ministar prosvete pokrene inicijativu za preispitivanje upotrebe ovog udžbenika u gimnazijama.

Autor Radoš Ljušić nije želeo da komentariše navode o svom delu, a komentar nije stigao ni iz Ministarstva prosvete.