Mali: Verovatno podnosim ostavku i neću se opet kandidovati

PIXSELL/Srđan Ilić

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će najverovatnije podneti ostavku pre kraja mandata i da se najverovatnije neće kandidovati na narednim izborima u Beogradu.

„Najverovatnije neću biti kandidat na narednim izborima i najverovatnije ću podneti ostavku pre kraja mandata, ali odlazim nasmejan. Odlazim ponosan na sve ono što smo uradili u prethodne tri godine“, rekao je Mali novinarima pre početka sednice Skupštine grada.

Na pitanje zašto to čini tek na kraju mandata, kaže da ne odlučuje on već vladajuća većina u Skupštini grada.

Mali je poručio i da će podržati svakog ko bude kandidat SNS-a, a o Nikoli Selakoviću kao potencijalnom kandidatu za gradonačelnika kaže: “Nikola je moj prijatelj i sjajan čovek”.

Mali je rekao i da je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas ostavio dug od više od milijardu evra i da je zadužio svakog građanina Beograda za 630 evra.

„Mi smo taj dug u protekle tri godine uspeli da smanjimo za 455 miliona i sada je on negde oko 280 evra po glavi stanovnika“, kazao je Mali.

On je rekao da neko može da ga voli ili ne ali da brojke govore same za sebe.

Mali je rekao i da je sadašnja vlast zatekla javašluk u javnim preduzećima.

„Za vreme mandata Dragana Đilasa 2013. godine ukupan gubitak svih javnih preduzeća bio je dve miljarde dinara… Ukupna dobit prošle godine preko devet milijardi (istih tih preduzeća)“, naveo je on i dodao da nema „više izmišljenih ugovora za PR, za marketing, konsalting“.

Vesić očekuje ubedljivu pobedu SNS

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je da će Srpska napredna stranka na izbore za odbornike Skupštine grada Beograda izaći u skladu sa odlukama stranačkih oragna i da veruje da će SNS ubedljivo pobediti. 

Vesić nije mogao da kaže kada će biti održani izbori, već da će biti „kada ih budu raspisali organi koji su za to nadležni“. 

FoNet/TV FoNet

Na pitanje novinara u Skupštini grada da li sebe vidi kao kandidata za gradonačelnika, Vesić je rekao da je deo tima i član SNS-a. 

„Poštovaću odluku koju budu doneli organi SNS-a. Ponosan sam što sam deo tima koji je u ove tri i po godine vodio Beograd. Mislim da svi imamo razloga da budemo ponosni na ono što smo uradili“, naveo je on. 

Vesić je izrazio uverenje da će na izborima u Beogradu SNS ubedljivo pobediti.

SNS još krije ime kandidata za gradonačelnika

N1

Podsetimo, beogradski mediji objavili su da bi beogradski izbori trebalo da budu održani u decembru, što iz vladajuće Srpske napredne stranke nisu demantovali.

Ime kandidata naprednjaka za novog gradonačelnika Beograda još nije poznato, i iz te stranke poručuju da će na izbore u glavnom gradu izaći kao tim.

Predsednik Aleksandar Vučić juče je potvrdio da će biti nosilac SNS-ove liste, dok bi prvi na toj listi, prema pisanju „Blica“, trebalo da bude nekadašnji ministar pravde Nikola Selaković.

Mali je izabran za gradonačelnika u Skupštnini grada u aprilu 2014. godine, posle izbora održanih u martu te godine, na kojima je SNS osvojila najviše glasova.

Izborima je prethodila smena gradonačelnika Dragana Đilasa u septembru 2013, nakon čega je grad nekoliko meseci vodilo privremeno veće na čijem čelu je bio upravo Mali.

Mali optužuje Đilasa da je finansirao kampanju protiv njega

Tokom mandata na mestu gradonačelnika Sinišu Malog pratio je niz afera – „24 stana u Bugarskoj“, Savamala, razvod sa suprugom koja je objavila svedočenje o tome da joj je bivši suprug oduzeo starateljstvo nad decom koristeći svoju političku moć.

Mali je danas rekao da mu je sada jasno zbog čega je bio, kako je rekao, „predmet jedne najprljavije i najodvratnije kampanje“, kao i da je ona vođena i protiv njega i njegove porodice.

 „Sad kada vidim ko je kandidat na drugoj strani, onda vidim i ko je novac u kampanju protiv mene uložio proteklih godina. Jeste Dragan Đilas, jesu njegovi tajkuni… Jeste iz dva razloga. Prvo, čovek ne može da podnese rezultat. Dakle, semafor jasno piše šta je uradio Siniša Mali, šta je uradio Dragan Đilas“, kazao je Mali.

On je rekao da je drugi razlog to što „ti ljudi nemaju šta drugo da rade“. „Nisu navikli da zarađuju novac, nego da otimaju i uzimaju od građana Beograda“, kazao je Mali i dodao da ova vlast nadoknađuje sve što prethodna nije uradila.

Mali je kazao i da je protiv njega vođena i kampanja „24 stana“ i da sada to niko ne pominje.

„Razmišljam zašto. Sad vidim zašto. Čovek sve vreme vodi kampanju za svoj povratak, ne da bi imao funkciju zbog funkcije nego da bi imao mogućnost da pljačka i da nastavi da radi ono što je radio pre“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, Đilas se iako je odbornik u Skupštini grada jednom za svog mandata pojavio u Skupštini grada.

„Možda sam malo emotivan. Jednostavno sada kada sam te kockice sklopio u glavi shvatam zbog čega sam nekome problem i zbog čega je neko vodio tu kampanju protiv mene“, naveo je Mali.

Na pitanje da li je ponosan i na slučaj Savamale i da li iza tih dešavanja stoji Đilas, Mali je rekao da očekuje da nadležni organi urade svoj deo posla, kao što jesu i kažu ko iza toga stoji.

„Onda ćemo opet da vidimo da li Siniša Mali stoji iza toga… kao što je neki Siniša Mali imao 24 stana u Bugarskoj, pa to niko ne pominje. A ja vam sada kažem Dragan Đilas je toliko para uzeo za 2.400 stanova a njega to niko ne pita“, naveo je Mali.

U maju ove godine tadašnji premijer, a sada predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da Mali uskoro više neće biti gradonačelnik, jer je zbog kampanje koja se vodi protiv njega nemoguće raditi u takvim uslovima, kao i da je Mali jedan od najboljih gradonačelnika.