NUNS i NDNV: Konkurs u Nišu po meri vlasti

Vesti 28. sep 201711:41 > 11:43
N1

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) oštro su protestovali zbog načina na koji je sproveden konkursa grada Niša za sufinansiranje javnog interesa u javnom informisanju.

„Više je nego očigledno da su budžetsku podršku, odnosno novac građana Niša, dobili prorežimski mediji“, navodi se u u zajedničkom saopštenju NUNS i NDNV i ukazali i konkurs Niša potvrđuje „trend finansiranja režimskih medija tako što se najdrastičnije zloupotrebljava zakonom propisana obaveza države na svim nivoima da sufinansira javni interes u javnom informisanju“.

Istovremeno, NUNS i NDNV su najoštrije kritikovali članove stručne komisije koja je „ocenjivala“ medijske projekte na niškom konkursu. Komisija je radila u sastavu: Zoran Veličković (na predlog Društva novinara Niša), Budimir Ničić (na predlog UNS-a), Ferenc Berček (na predlog RAB Srbija) i medijski radnici Dušan Stojanović i Vladimir Veljković.

U saopštenju se navodi da su milionskim iznosima podržani projekti nekoliko PR agencija „bliskih porodici Radomirović koja poseduje većinu niških medija neskriveno bliskih vladajućoj partiji SNS“, zatim da će novcem građana Niša biti podržana TV Zona plus čiji je vlasnik Vladan Gašić, sin potpredsednika SNS-a i direktora BIA Bratislava Gašića.

Finansijsku podršku je dobila i Niška TV u suvlasništvu porodice Radomirović, kao i IN radio, u porodičnom vlasništvu Maje Rakovic, predsednice udruženja RAB, koja rukovodi i Naxi mrežom, navodi se u saopštenju i dodaje da je zanimljivo to što je njen zamenik Ferenc Berček, ujedno i član Naxi mreže, bio član konkursne komisije Niša.

„Berček je poznat i po tome što je širom Vojvodine i Srbije jedan od najpoželjnijih članova opštinskih i gradskih konkursnih komisija koje, po pravilu, donose odluke slične skandaloznom rešenju o raspodeli grada Niša“, navela su udruženja.

NUNS i NDNV su dodali da s druge strane, „kriterijume“ niške komisije nisu zadovoljili projekti uglednih i društveno odgovornih medija kao što su informativni portal Južne vesti, City radio i novinska agencija Beta.