Mihajlović: Ako je potrebno, obnoviti slučaj Vulinovog stana

Vesti 28. sep 201712:23 > 12:34
Izvor: N1

Ministarka Zorana Mihajlović smatra da je nedopustivo da bilo ko vređa, kleveće i fizički napada urednike i novinare. Ona je saglasna s predlogom predsednika Aleksandra Vučića da nadležne institucije ispitaju kako je Vulin kupio stan, prenosi KRIK.

Saopštenja u kojima je Dojčinović nazvan narkomanom i stranim plaćenikom usledila su nakon KRIK-ovog otkrića o sumnjivom poreklu više od 200.000 evra kojim je ministar odbrane i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin kupio stan.

„Nedopustivo je da bilo ko vređa, kleveće, ponižava i fizički napada urednike i novinare“, rekla je Mihajlovićeva za KRIK. Ona je dodala da nije bitno da li je u pitanju verbalni napad na novinare KRIK-a ili fizički napad na novinarke Pink-a i ekipu RTS-a, jer su napadi usledili samo zato što su novinari radili svoj posao.

„Mediji imaju pravo da tragaju za odgovorima koji su od interesa za javnost, da istražuju kretanje novca, načine finansiranja stranaka i političara, ali i nevladinih organizacija i udruženja građana“, rekla je Mihajlovićeva.

Ministarka je dodala i da, ukoliko je potrebno, nadležni ponovo ispitaju slučaj Vulin.

„Potpuno sam saglasna sa predlogom predsednika Aleksandra Vučića da nadležne agencije ispitaju sve sto je potrebno, u skladu sa zakonom“.

Vučić je u ponedeljak rekao da Vulin ništa nije ukrao od kada je u vlasti, i predložio da se istraga sprovede još jednom.

Premijerka Ana Brnabić ranije je izjavila da razume „emotivnu reakciju“ Vulinovog Pokreta socijalista, ali da način na koji su saopštenja napisana „nije njen stil“. „Ja se ne bih tako izražavala“, kazala je Brnabić.

Vulina je podržao ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, rekavši da ne vidi ništa sporno i da nema razloga za Vulinovu smenu.

Novinarska udruženja, kao i lideri opozicije osudili su saopštenja Vulinove stranke.

Podsetimo, saopštenja su usledila nakon što je KRIK objavio priču da Vulin ne može da dokaže poreklo novca kojim je kupio stan. Dojčinović je u njima optužen da je narkoman, strani plaćenik, mrzitelj Srbije i osoba koja uživa kako u svom tako i tuđem bolu. Umesto odgovora na pitanje o poreklu novca, pokret je zatražio da Dojčinović uradi test na drogu i prizna navodne uplate u kešu koje je dobio od stranaca kako bi pisao protiv ministra Vulina.

Ministar Vulin tvrdio je da je stan platio prodajom nekretnine, a kasnije da je reč o pozajmici od suprugine tetke iz Kanade, piše u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije koji je objavio KRIK.

Pošto svoje tvrdnje nije mogao da dokaže, Agencija je izveštaj prosledila Tužilaštvu za organizovani kriminal sumnjajući da je ministar počinio neko krivično delo. Nakon dve godine, tužilaštvo je bez obrazloženja obustavilo postupak.

Rekli su samo da nisu utvrdili da je Vulin počinio delo iz njihove nadležnosti.

Pokret socijalista reagovao saopštenjem

“Zorana Mihajlović kao i uvek kada misli da će dobiti naklonost medija i stranaca sa kojima slavi slave, pridruži se njihovoj hajci“, navodi se u saopštenju, i dodaje kako je, kao potpredsednica Vlade Srbije, glasala za rezoluciju po kojoj bi Srbi bili zapisani kao prvi narod u istoriji sveta koji je obeležen kao genocidan. “Nedopustivo je bilo i tada i sada što je ostala u Vladi Srbije, a misli da su Srbi genocidan narod“, navodi se u saopštenju Pokreta socijalista Aleksandra Vulina.