Dačić i Rogozin: Saradnja u inovacijama i korišćenju svemira

Vesti 29. sep 201717:12 > 19:46
Ministarstvo spoljnih poslova

Rusija i Srbija su spremne da razvijaju saradnju u inovacijama i korišćenju svemira, izjavio je potpredsednik ruske vlade i kopredsednik srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za ekonomsku-trgovinsku saradnju Dmitrij Rogozin tokom susreta sa šefom srpske diplomatije i kopredsednikom tog komiteta Ivicom Dačićem.

„Dogovorili smo se da aktiviramo saradnju u novim, perspektivnim oblastima. To je lokalizacija proizvodnje ruske industrije na teritoriji Srbije, afirmacija ruskih visokotehnološkh proizvoda na srpskom tržištu. Reč je o proizvodnji civilnih aviona, tehnologijama i inovacijama, pa i uz korišćenje korisnog kosmosa“, rekao je Rogozin.

Rogozin je precizirao da pod „korisnim kosmosom“ podrazumeva usluge koje Rusija može da pruži korišćenjem satelita, prenosi Tas.

On je takođe rekao da Rusija i Srbija razmatraju šta mogu zajedno da urade na tržištima trećih država.

„Nameravamo da nastavimo rad u okviru Međuvladine komisije, usmeren na rešavanje zadataka balkanskog regiona – jačanje statusa i uloge rusko-srpskog centra u Nišu“, rekao je Rogozin.

Dačić je rekao da je predstojeća 180. godišnjica ustanovljavanja rusko-srpskih diplomatskih odnosa dodatan povod za produbljivanje saradnje.

„Smatramo da naši odnosi sa Rusijom imaju prioritetan značaj“, rekao je Dačić, dodajući da prioritetiti u saradnji postoje u oblasti tehnologija, energetike, poljoprivrede, prenosi Tas.

 Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da na sastanku dogovoreno je da će sledeće 16. zasedanje Međuvladinog komiteta biti održano u decembru u Novom Sadu.

„Zajednički smo konstatovali da je došlo do rasta ekonomske aktivnosti, da je došli do rasta razmene u prvih sedam meseci ove godine, i očekujemo da će do kraja godine biti premašen prošlogodišnji obim spoljnotrgovinske razmene. Razgovarali smo o mnogim pitanjima koje treba razmotriti na redovnom zasedanju Komiteta, kao što je pokretanje procedure za zaključenje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa celim Evroazijskim savezom“, rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je razgovarano o saradnji u oblasti energetike, budući da je Srbiji veoma važno snabdevanje gasom, kao da je bilo reči o saradnji u poljoprivredi, industrijskoj proizvodnji, o pokretanju razgovora o pitanjima inovacija, digitalizacije i informacionim tehnologijama.

I dalje bez odluke o diplomatskom statusu ruskog centra u Nišu

Dačić je u Moskvi izjavio i da još nije doneta odluka o davanju diplomatskog statusa ruskom humanitarnom centru u Nišu.

Dačić, koji je kopredsednik srpsko-ruskog medjuvladinog Komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju rekao je nakon sastanka sa kopredsednikom sa ruske strane Dmtrijem Rogozinom da je Srbija pod velikim pritiscima kada je reč o centru u Nišu, te da će Srbija odluku doneti rukovodeći se sopstvenim interesima.

„Očigledno da postoji velika antiruska histerija u zapadnim zemljama i da se sve tumači kroz to da Rusija ima veliki uticaj na naš region. Oni misle da je taj uticaj štetan“, rekao je Dačić.

On je odbacio ocene da je reč o špijunskom centru.

Rekao je da je na sastanku s Rogozinom konstatovano da je došlo do značajnog rasta robne razmene u ovoj godini, i da se očekuje da će do kraja godine biti premašen godišnji obim trgovinske razmene.

Dačić je rekao da se razgovaralo i o energetskoj saradnji, odnosno o energetskoj bezbednosti Srbije i o gasovodu koji bi u budućnosti obezbedio redovno snabdevanje Srbije gasom.