Počuča u Srbiji na poternici, u Ukrajini ratnik Grizli

YouTube/Диванные войска России

Bivši TV voditelj i nekadašnji portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Radomir Počuča, za kojim je Srbija raspisala poternicu jer izbegava da se pojavi na suđenju zbog poziva na linč Žena u crnom, nalazi se u Ukrajini gde ratuje na strani proruskih pobunjenika.

U Srbiji Radomir Počuča, a u Ukrajini se u ratnoj uniformi predstavlja kao „Grizli“. Pored, samovoljnog odlaska na strana ratišta, kao bi izbegao suđenje zbog pretnji Ženama u crnom, ovoga puta u video snimku Počuča poručuje da je Srbija pod zapadnom okupacijom.

Počuča na snimku tvrdi da je Srbija pod okupacijom, kao i da odluke o svemu u zemlji donosi američki ambasador Majkl Kirbi, a za njim i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

Nakon usvajanja Zakona o krivičnom postupku, sve manje ljudi odlazi da ratuje na strana ratišta, ističe Rasim Ljajić. On dodaje da će državljani Srbije koji se nisu odazvali na poziv da se vrate u svoju zemlju posle usvajanja zakona, snositi krivičnu odgovornost.

Iako zakon postoji, on ne propisuje  mogućnost da se raspiše poternica ili traži izručenje naših državljana, jer su oni u drugim zemljama zaštićeni.

Viši sud u Beogradu raspisao je krajem novembra poternicu za Počučom, jer izbegava da se pojavi na suđenju. Sud mu je takođe odredio pritvor do 30 dana.

Pored postupka koji se protiv njega već vodi, Počuča bi, ukoliko se ikada vrati u zemlju, mogao da se nađe pred sudom i zbog svog učešća u sukobu u Ukrajini, pošto je Skupština Srbije u oktobru prošle godine usvojila dopune Krivičnog zakonika kojima se uvode krivična dela učestvovanja u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, za šta je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Više o ovoj priči pogledajte u prilogu Jelene Mirković:

VideoU Srbiji Počuča, u Ukrajini ratnik Grizli