Vučić: Katalonija najbolji primer dvostrukih aršina

N1

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je stav Evropske komisije da je referendum o nezavisnosti Katalonije nelegalan, najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom u Beogradu, upitao kako je referendum u Kataloniji nelegalan, a samoproglašenu nezavisnost Kosova, kojoj referendum nije ni prethodio, priznaju 22 države članice EU.

“I šta ću ja sada kada odem u Brisel? Koje pitanje da postavim?Kako ću da kažem: ‘A zašto smo mi Srbi najgore tretirani?’ A, kako to u Kataloniji ne važi referendum, a na Kosovu može i bez referenduma”, rekao je on.

Vučić je dodao da budućnost Srbije ipak vidi u EU, i zbog tipa društva kojom želimo da pripadamo i zbog bolje ekonomije.

“Igrali su se sudbinama država kada su prekrajali granice na Balkanu, a danas im nije do igre kada je mečka zakucala na njihova vrata. Sad je situacija mnogo ozbiljna”, rekao je Vučić, navodeći da Srbima ostaje da se bore za svoju budućnost i da zajedno sa “komšijama Albancima” rade na tome.

Predsednik Srbije izrazio je zahvalnost Grčkoj, Kipru, Španiji, Rumuniji i Slovačkoj što podržavaju teritorijalni integritet Srbije.

Ocenio je i da je stav Brisela o referendumu u Kataloniji najbolji primer “dvostrukih aršina i licemerja svetske politike”.

Naveo je i su mu svetski mediji, poslednji put kada je bio u poseti Vladimiru Putinu, “skočili na kičmu” razapinjali ga kao ruskog čoveka, a potpredsednika nemačke vlade Zigmara Gabrijela, koji je istog dana bio u Moskvi, niko nije ni pomenuo.

“Što bi stari Latini rekli – ‘To što priliči Jupiteru, što priliči bogu, ne priliči volu’. O politici istih aršina, mi Srbi smo davno zaboravili. U skladu sa tim mi ćemo čvrsti i tvrdo braniti evropske principe, vrednosti, demokratiju, ali ćemo štiti svoju nezavisnost u odlučivanju na koju sam ponosan”, poručio je Vučić.

Predsednik Republike je rekao i da je danas teško čuvati nezavisnost Srbije u donošenju odluka, i onima “koji vrše pritiske svakog bogovoetnog dana” poručio je da “uzmu godišnji odmor”, jer neće da ih sluša.

“Neka se bave mečkom pod njihovim vratima, a Srbiju neka zaborave”, dodao je Vučić.

Komentarišući to što su se i u Barseloni mogli videti transparenti “Vojvodina je Katalonija”, Vučić je rekao da to pokazuje da “neki ljudi na severu Srbije dobro žive” i da imaju para na bacanje.

“Ja sam radostan, životni standard im je bolji. Ranije Barselonu nisu mogli da vide ni na razglednici”, rekao je Vučić.

Predsednik Grčke Prokopis Pavlopulos izjavio je da se njegova zemlja zalaže za ulazak država regiona u Evropsku uniju i stvaranje „jugoistočnog kraka“ Unije, ali da neće prihvatiti Balkan koji bi ušao u EU i bio problematičan prostor.

On je istakao da je, po pitanju Kosova, za Grčku presudno poštovanje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a „svi dobro znaju kakav je duh te rezolucije“.

Rekao je i da posle referenduma o nezavisnosti Katalonije treba videti da li su mogući drugi presedani u Evropi i da je sada kritičan trenutak u kojem treba podržati jedinstvo Evrope.

„Svi proživljavamo kritične trenutke za Evropu i treba da se pažljivo pozabavimo ovim pitanjima, da podržimo celovitost i jedinstvo Evrope, kako bi Evropa odigrala ulogu koja joj pripada“, rekao je Pavlopulos.