Štrajk upozorenja na niškom Novom groblju

Vesti 02. okt 201718:19 > 18:19
N1

Zbog zaostalih zarada radnici su prošle godine spavali na groblju, a sada kažu da iako je kašnjenje plata manje, drugi problemi u JKP "Gorica" i dugovi preduzeća se gomilaju i traže odgovornost rukovodstva.

Nakon što deset meseci nisu primili platu, protest su organizovali na radnom mestu i takođe spavali tu na groblju. Od tog protesta prošlo je više od godinu dana.

„Ne valja. Nemamo pare. Evo sad… prekosutra je peti, ja nemam sa šta da putujem. Ja mora tu opet da spavam“, rekao je radnik JKP „Gorica“ Miodrag Momirović.

Kažu da je sada kašnjenje plate manje – čekaju avgustovsku, ali da, iako je nakon prethodnog protesta usledila pomoć grada, dugovi Gorice nisu manji. Veći su od 500 miliona dinara, a račun je u blokadi. Zato su za danas organizovali jednočasovni protest upozorenja.

Zakazane sahrane moraju da obave, tako da na protest nisu stigli svi od 50 radnika koliko ih je u ovom sindikatu. Skup su započeli rečima da protest nije politički.

„Malopre su nam to rekli da je to više politički. Ja iskreno kažem da vam kažem nisam ni u jednoj partiji, niti me interesuje politika, mene interesuje samo egzistencija ovih ljudi i moja egzistencija. Deset meseci nismo primili platu prošli put, meni su dva puta dolazili pošto imam stambeni kredit da mi oduzimaju stan“, objašnjava Rade Rašović, glavni poverenik ASNS JKP „Gorica“.

I drugi radnici kažu da je jedina politika koji ih interesuje – politika preživljavanja, zbog koje su neki odlučili da tuže preduzeće koje im duguje zarade.

„Zato što imam troje male dece tri godine, godinu i po, dva i po meseca. Bio sam kod koordinatora potražio 1.000 dinara da kupim mleko. On mi je rekao da nema i da svi imamo svoju ličnu kartu. Rekao sam da ću biti prinuđen da tužim i tužio sam“, kaže Nenad Radenković.

„Ja sam dve godine bez struje. Isekli su mi za male pare. I sad smo osam članova porodice, četiri deteta imam idu u školu, bez struje“, objašnjava još jedan radnik.

Direktor je najavio da će se obratiti radnicima, ali nije došao na skup, a na pozive medija odgovarao da je na sednici Nadzornog odbora. Iz grada su o problemu Gorice najavili saopštenje, a za sada stiže podrška od onih sa kojima svakodnevno sarađuju.

„To su radnici koji žuljevitim rukama zarađuju nasušni hleb naš. Oni su ovde i po kiši i po snegu i na minus 20 i na plus 40“, rekao je jedan od sveštenika.