Haradinaj: Državljanstvo Albancima iz Preševa i Bujanovca

Vesti 02. okt 201718:34 > 18:38
ANADOLIJA/Erkin Keçi

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj je tokom susreta s predstavnicima Albanaca u Preševu i Bujanovcu najavio da će se založiti za "regulisanje kosovskog državljanstava" za Albance koji žive u "istočnom Kosovu", što je naziv pod kojim Priština podrazumeva Albance u oblasti Preševa, Bujanovca i Medveđe.

Kako prenosi Preshevajone, Haradinaj je tokom razgovora sa grupom od desetak predstavnika Albanaca iz tih opština rekao da će se „posvetiti što hitnijem rešavanju njihovog prava na kosovsko državljanstvo“, i da to „neće biti pitanje meseci ili dana, već sati“. 

Jedan od učesnika sastanka, Naim Ramizi, objavio je na Fejsbuku da je „premijer Haradinaj obećao da će pitanje državljanstva za građane istočnog Kosova biti regulisano, i da to obećanje nije pitanje meseci, čak ni dana, već sati“. 

Po navodima albanskih medija, sastanku je prisustvovao i Šefket Musliu, bivši komandant Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca. On je poreklom iz Bujanovca, a u Srbiji je optužen zbog ratnih zločina. Na sastanku nije bio nijedan od lidera političkih stranaka, koje imaju svoje odbornike u skupštinama opština Preševo i Bujanovac. 

O ovom pitanju se nije zvanično oglasila kancelarija kosovskog premijera.